Summit-ul liderilor statelor industrializate G7 se desfășoară în orașul japonez Hiroshima
Liderii Japoniei, Germaniei, Canadei, Franței, Italiei, Marii Britanii și Statelor Unite participă la summit-ului Grupului celor 7, care se desfășoară de astăzi până duminică, la Hiroshima.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Mai 2023, 15:11
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Summit-ul liderilor statelor industrializate G7 începe astăzi, în orașul japonez Hiroșima. Se pregătesc noi sancțiuni pentru izolarea economică a Moscovei și slăbirea capacității acesteia de a finanța războiul din Ucraina. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma să participe la summit, urmând să ajungă în Japonia după o escală în Arabia Saudită, unde are programată o participare la summit-ul Ligii Arabe. Înainte de întâlnirea la nivel înalt, liderii G7 au vizitat, astăzi, Parcul și Muzeul Păcii de la Hiroșima, în vestul Japoniei, într-o vizită istorică menită să transmită un mesaj puternic împotriva armelor nucleare.
Alina Bordeiașu are mai multe informații: ”Liderii Japoniei, Germaniei, Canadei, Franței, Italiei, Marii Britanii și Statelor Unite au făcut această vizită înainte de începerea oficială a summit-ului Grupului celor 7, care se desfășoară de astăzi până duminică, la Hiroșima, primul oraș din istorie atacat cu o armă nucleară. În timpul vizitei la muzeu, liderii s-au întâlnit cu o hibakusha, o supraviețuitoare a atacului nuclear, pe numele său Keiko Ogura, care avea opt ani când bomba atomică a căzut asupra Hiroșimei și se afla atunci la câțiva kilometri de locul exploziei. Ea și-a dedicat cea mai mare parte a vieții făcând cunoscute lumii efectele teribile ale bombardamentului. Acum în vârstă de 85 de ani, Keiko Ogura a participat, după invazia rusă în Ucraina, la mai multe întâlniri pentru a susține importanța abolirii armelor nucleare și pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat în orașul său natal nu se va mai repeta. Hiroșima a fost devastată pe 6 august 1945, când avionul Enola Gay a aruncat asupra orașului prima bombă nucleară folosită în lupta reală, supranumită Little Boy, ceea ce a precipitat capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bomba a ucis imediat 80.000 de persoane, un sfert din populația orașului de la acea vreme. Până la sfârșitul anului 1945, numărul morților a crescut la circa 140.000, iar în anii care au urmat numărul victimelor cauzate de radiații a crescut de peste două ori.”