Summit special pentru desemnarea viitorilor şefi ai instituţiilor europene
30 Iunie 2019, 15:18
Un summit special are loc la Bruxelles pentru desemnarea viitorilor şefi ai instituțiilor europene. Negocierile, de obicei anevoioase, sunt și mai complicate în actuala legislatură, după ce popularii europeni și socialiștii au pierdut majoritatea parlamentară prin care își împărțeau posturile.
Corespondenţă din Bruxelles - Reporter: Amalia Bojescu - Liderii europeni trebuie să vină astăzi cu o decizie în privința numirilor, pentru a evita un blocaj instituțional, în condițiile în care Parlamentul European se reunește săptămâna viitoare pentru a-şi alege noua conducere.
Găsirea unui compromis în privința funcției de președinte al Comisiei Europene este cheia rezolvării disensiunilor între statele membre, pe fondul nemulțumirilor unor lideri de a urma procesul "spitzenkandidat" în desemnarea viitorului şef al executivului. Cei trei favoriți - Manfred Weber, de la populari, Frans Timmermans, de la socialiști, și Margrethe Vestager, de la liberali - nu au obținut majoritate la summitul trecut. Partidul Popularilor Europeni, care revendică funcţia în baza mandatelor de la alegerile europarlamentare, nu reușește să obțină susținerea candidatului său, contestat de socialiști și liberali, dar și de mai multe state, între care Grupul de la Vișegrad și Italia.
Pentru a nu ajunge la un impas instituțional - scriu agențiile de presă -, cancelarul german Angela Merkel ar putea să renunțe să mai sprijine candidatura lui Manfred Weber, în privința căruia și Franța s-a opus. Rămâne așadar în competiție Frans Timmermans, din partea socialiștilor, dar nu este exclus ca liderii să cadă de acord asupra altor nume, între care francezul Michel Barnier, negociatorul-șef pentru Brexit, Kristalina Gheorghieva, din Bulgaria, directorul general al Băncii Mondiale, sau premierul croat Andrej Plenkovic.
Agențiile de presă care citează surse europene scriu că Manfred Weber ar putea renunta la șefia Comisiei Europene în schimbul obținerii altor posturi pentru PPE, respectiv președinția Parlamentului European și cea a Consiliului European.
Celelalte funcții pentru care se așteaptă nominalizări sunt cea de președinte al Băncii Centrale Europene și șeful diplomației europene.
Nominalizarea pentru viitoarele funcții trebuie să țină cont de criterii precum egalitatea de gen, poziția geografică sau identitatea politică, astfel încât atât țările mari cât și cele mici să fie reprezentate în cele mai înalte poziții din Uniunea Europeană.