Summit pentru pace în Ucraina
Reprezentanţi din peste 90 de ţări şi organizaţii se reunesc în Elveţia pentru a discuta despre perspectivele păcii în Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 15 Iunie 2024, 13:30
Reprezentanţi din peste 90 de ţări şi organizaţii se reunesc de azi într-un complex hotelier izolat din centrul Elveţiei pentru a discuta despre perspectivele păcii în Ucraina.
Fără participarea Rusiei şi în condiţiile puse de preşedintele Putin pentru începerea negocierilor, summitul nu speră să pună capăt războiului.
În schimb, potrivit France Presse, se va concentra pe punctele comune ale planulului ucrainean de pace şi ale rezoluţiilor ONU privind conflictul din Ucraina, care s-au bucurat de un sprijin larg.
Gazdele elveţiene au dorit să reunească un număr cât mai mare ţări, dar state partenere cu Rusia în Grupul BRICS, precum Brazilia, India sau Africa de Sud, nu au trimişi de rang înalt, iar China a refuzat să participe câtă vreme Moscova nu este primită la consultări.
Nici Statele Unite nu sunt reprezentate la vârf, după ce preşedintele Biden s-a întâlnit deja, în Italia, cu Volodimir Zelenski cu care a semnat un acord de securitate pe 10 ani, care ar trebui să înlesnească integrarea Ucrainei în Alianţă.
Imediat însă, Vladimir Putin a spus că va ordona încetarea focului şi începerea negocierilor de pace doar dacă Ucraina renunţă la ambiţiile nord-atlantice şi la cele patru provincii din est şi sud, revendicate de Rusia.
Liderul ucrainean a respins condiţiile cerute de Putin pe care le-a numit un ultimatum.
Ucraina afirmă că poate fi pace doar după retragerea ruşilor din teritoriile ocupate, inclusiv din Crimeea anexată în urmă cu 10 ani.
Summitul din Elveţia îşi propune totuşi să caute căi spre o pace justă şi durabilă şi modalităţi de a aduce părţile într-un proces de negocieri.
Se are în vedere şi un al doilea summit în viitor, la care Kievul speră să participe şi o delegaţie rusă.
După şedinţa plenară de astăzi, reuniunea din Elveţia va aborda mâine în detaliu teme legate de siguranţa nucleară, libertatea de navigaţie şi securitatea alimentară şi aspectele umanitare, în special soarta copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.