Summit pe tema energiei, la Bruxelles
"Propunerea Comisiei Europene care vizează combaterea prețurilor mari la energie este bună", a declarat președintele Klaus Iohannis.
Articol de Oana Bâlă, 21 Octombrie 2022, 07:58
Şefii de stat şi guvern din țările Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles pentru un summit de două zile, la care atenția se concentrează pe impactul războiului din Ucraina asupra pieței energiei.
În timpul nopții trecute, liderii europeni ar fi convenit asupra unor măsuri pentru a opri această majorare a prețurilor; una dintre acestea vizează favorizarea achizițiilor comune de gaze, astfel încât să acopere cel puțin un nivel obligatoriu de 15% din stocurile pentru această iarnă. România este reprezentată la summit de preşedintele Klaus Iohannis.
Reporter: Oana Bâlă - Șefii de stat și de guvern din țările membre discută în cadrul reuniunii de la Bruxelles despre energie, mai exact despre mecanismul de urgență al Comisiei Europene care urmărește contracararea prețurilor mari.
Charles Michel, președintele Consiliului European: Energia va fi un subiect important pe ordinea de zi. Avem instrumente, avem măsuri. Se poate acționa pentru a scădea prețurile, pentru a reduce consumul, dar și pentru a garanta, pe cât posibil, securitatea aprovizionării. Propunerile sunt pe masă, concluziile sunt, cred, într-un bun echilibru pentru a ajunge la un acord. Probabil că va fi dificil, dar acest lucru este foarte important pentru a transmite un semnal puternic că suntem hotărâți să acționăm împreună și să avem un impact pozitiv. Acest lucru este fundamental pentru gospodăriile noastre, pentru familiile noastre, dar și pentru întreprinderile din întreaga Uniune Europeană.
Reporter: Propunerea Comisiei Europene care vizează combaterea prețurilor mari la energie este bună, a declarat președintele Klaus Iohannis şi a precizat că România este de acord cu noile măsuri propuse.
Şeful statului a explicat că este vorba despre un fel de plafonare a prețului la gaze, care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariția unor prețuri exagerat de mari.
Este propusă și o reglementare care decuplează piața gazului de piața electricității, precum și o platformă de achiziție comună voluntară pentru gaz, a mai spus președintele României. El a avertizat că este necesară găsirea unor soluții pe termen lung.
Klaus Iohannis: Nu putem să venim la infinit cu subvenții, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă disponibilă și la prețuri pe care populația și industria le poate plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, și asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum.
Reporter: O altă temă aflată în dezbaterea liderilor europeni reuniți la Bruxelles este securitatea alimentară, după războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.