Summit ONU privind criza globală a refugiaţilor
Reprezentanţii celor 193 de ţări ale ONU au adoptat încă de ieri o declaraţie de intenţie cu scopul de a răspunde crizei migranţilor.
Articol de Petruţa Obrejan, 20 Septembrie 2016, 11:14
La sediul ONU din New York, şefi de stat şi de guvern din ţările membre ale organizaţiei vor avea un summit pe tema crizei globale a refugiaţilor - subiect care se află în centrul atenţiei în cadrul săptămânii Adunării Generale a Naţiunilor Unite.
Din partea României va participa premierul Dacian Cioloş.
Cea de-a 71 sesiune a Adunării Generale a ONU îşi propune să aducă în discuţie teme de actualitate, teme de interes major.
Mă refer în principal la lupta împotriva terorismului, a violenţei, combaterea sărăciei şi menţinerea păcii la nivel mondial.
Pentru prima dată va fi pusă în discuţie problema migraţiei astfel că liderii prezenţi la lucrările Adunării Generasle a ONU trebuie să analizeze nu numai cauzele acestor fluxuri migraţioniste ci să idetifice şi soluţii pentru vitor.
La acest eveniment delegaţia României este condusă de premierul Dacian Cioloş.
Şeful executivului va participa astăzi la summitul liderilor privind griza globală a refugiaţilor.
Reprezentanţii celor 193 de ţări ale ONU au adoptat încă de ieri o declaraţie de intenţie cu scopul de a răspunde crizei migranţilor.
La această primă reuniune la nivel înalt, a luat parte ministrul de externe, Lazăr Comănescu.
El ne-a făcut câteva precizări despre declaraţia adoptată.
Lazăr Comănescu: "În primul rând se crează un cadru de acţiune la nivelul organizaţiei globale astfel încât facţiunile, politicile în materie de cooperare şi dezvoltare de exemplu să vizeze cu adevărat dezvoltarea ţărilor de unde originează migraţia şi o strânsă cooperare cu acestea şi evident în cazul refugiatilor problema esenţială este de consolidare a eforturilor vizănd rezolvarea confilictelor care generează această masă de refugiaţi".
Documentul, intitulat "Declaraţia de la New York", este însă criticat pentru că, deşi consfinţeşte principii generale precum împărţirea responsabilităţii şi protejarea drepturilor refugiaţilor, nu fixează obiective clare şi angajamente concrete.