Summit la Paris astăzi, în formatul Normandia
La iniţiativa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, se întâlnesc în premieră faţă în faţă
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Decembrie 2019, 01:56
Cel mai mare câştig, potrivit unor surse de la Palatul Élysées, este faptul că această reuniune are loc după ce, timp de trei ani, Kievul şi Moscova nu au discutat deloc despre încheierea acestui incident armat dintre cele două ţări ale căror relaţii trec printr-o gravă criză de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în 2014, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi.
Dar de unde vine această sintagmă: formatul Normandia? Ei bine, de la prima reuniune semioficială dintre preşedinţii rus şi ucrainean, moderată de preşedintele Franţei de atunci, François Hollande, şi de cancelarul german, Angela Merkel, reuniune care a dat startul negocierilor diplomatice serioase pentru găsirea unei soluţii paşnice la conflictul din estul Ucrainei. Reuniunea a avut loc în Franţa, pe 6 iunie 2014, cu ocazia marcării a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, eveniment istoric ce a condus la învingerea Germaniei naziste şi la scurtarea cu câteva luni a celui de-al Doilea Război Mondial.
Sesiunea de lucru propriu-zisă de după-amiază de la Paris va fi precedată de întâlniri bilaterale pe care Emmanuel Macron şi Angela Merkel le vor avea separat cu preşedinţii Putin şi Zelenski.
Principalul obiectiv al reuniunii este de a obţine angajamente din partea preşedintelui Federaţiei Ruse privind punerea în aplicare a prevederilor acordului de la Minsk, încheiat în februarie 2015, privind încetarea confruntărilor între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, în estul Ucrainei.
Acordul prevede acordarea unui statut special temporar regiunii rebele Donbas, formată din cele două provincii Doneţk şi Lugansk, pe care separatiştii se luptă să le desprindă din teritoriul ucrainean şi să le alăture Rusiei. Pentru aceasta, Kievul trebuie să găsească cele mai bune soluţii pentru a include în Constituţie această autonomie a Donbasului faţă de Kiev şi a crea condiţii pentru organizarea alegerilor în acea zonă măcinată de război.
Rusia este chemată să contribuie la reglementarea politică a crizei, să realizeze dezangajarea militară de-a lungul liniei de contact, să acţioneze pentru respectarea armistiţiului în zonă, să permită restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra întregului său teritoriu pentru a reveni liniştea şi stabilitatea şi a începe reconstrucţia regiunii Donbas.
Putin şi Zelenski trebuie să se înţeleagă asupra tuturor acestora aspecte sensibile, cu sprijinul Franţei şi Germaniei, care facilitează acest dialog extrem de important pentru pacea în Europa.
Potrivit unor surse apropiate preşedinţiei franceze, nici sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană ca urmare a implicării sale în conflictul din estul Ucrainei şi nici chestiunea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina sau Europa nu fac obiectul summitului de la Paris. De asemenea, statutul peninsulei Crimeea, anexată de ruşi în 2014, nu se va găsi pe agenda reuniunii.