Summit la Bruxelles, în următoarele două zile
Şefii de stat şi de guvern europeni urmează să aprobe un set de măsuri economice menite să readucă încrederea în viabilitatea Uniunii Economice şi Monetare.
13 Decembrie 2012, 14:14
Şefii de stat şi de guvern europeni urmează să aprobe, la summit-ul care începe joi seară la Bruxelles, un set de măsuri economice menite să readucă încrederea în viabilitatea Uniunii Economice şi Monetare.
În baza acesteia funcţionează zona euro, iar Consiliul European de iarnă beneficiază de o decizie pozitivă a miniştrilor europeni de finanţe.
În ajunul summit-ului, aceştia au aprobat crearea Mecanismului Unic de Supraveghere a Băncilor.
Miniştrii au depăşit ultimele divergenţe, în special opoziţia Germaniei, şi au decis că Banca Centrală Europeană va supraveghea băncile cele mai mari din zona euro şi din ţările din afara zonei euro care vor adera la acest mecanism.
Urmează ca la băncile mai mici Banca Centrală Europeană să intervină doar când ar exista semnale că acestea au dificultăţi, iar în restul timpului ele vor fi supravegheate de autorităţile naţionale de profil.
Mecanismul unic de supraveghere va fi pus la punct pe parcursul anului viitor, urmând să devină complet operaţional la 1 martie 2014.
Mecanismul este primul pas spre o uniune bancară
Importanţa sa ţine şi de un alt aspect explicat de ministrul cipriot Vassos Shiarly, cel care a mediat acordul între miniştrii de finanţe.
"Dorinţa noastră este restabilirea încrederii în industria bancară.
"Intrarea în funcţiune a mecanismului unic de supraveghere a băncilor este o precondiţie pentru recapitalizarea directă a băncilor din fondul permanent de ajutorare a zonei euro, mai degrabă decât să facem acest lucru prin intermediul statelor, cum se întâmplă în prezent," a spus ministrul cipriot de finanţe.
Europenii consideră că în acest fel va fi rupt cercul vicios format între bănci şi datoriile publice ale statelor, care a stat la baza crizei datoriilor publice din zona euro.