Summit internaţional de acţiune împotriva fenomenului de deşertificare
La Montpellier, în sudul Franţei, începe, astăzi, summitul internaţional de acţiune împotriva fenomenului de deşertificare.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Octombrie 2022, 12:33
La Montpellier, în sudul Franţei, începe, astăzi, summitul internaţional de acţiune împotriva fenomenului de deşertificare, prezent deja în numeroase zone ale globului, ale cărui prime efecte dramatice sunt foametea şi migraţia.
Degradarea terenurilor până în faza în care nu mai crește nimic pe ele este un efect al factorilor climatici şi al activității umane. Afectează deja peste 100 de țări, 13 chiar din Europa.
Un miliard de oameni suportă direct consecințele acestui fenomen, prima fiind criza de alimente. Potrivit estimărilor, deșertificarea solului a redus cu 23% productivitatea agricolă terestră la nivel mondial, iar pe viitor, o treime din terenurile în prezent cultivate stau sub amenințarea transformării în deșert.
"Desertification" reunește, timp de patru zile, la Montpellier, peste 300 de participanți din 60 de țări: oameni de știință, experți, autorități locale, reprezentanți ai instituțiilor internaționale și ai guvernelor, actori din sectorul public și privat, ONG-uri care caută soluții împotriva deșertificării solului și a secetei. Un eveniment desfășurat sub egida Națiunilor Unite.
Agricultura ecologică, un real parteneriat între producția de alimente și conservarea resurselor naturale, este văzută ca un răspuns cheie pentru adaptarea la schimbările climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, combaterea crizelor alimentare și a foametei, dar și pentru dezvoltarea economică, prezervarea sănătății oamenilor și a mediului, asigurarea calității vieții.