Summit informal al liderilor Uniunii Europene, în Spania, la Granada
Extinderea Uniunii Europene, migrația și autonomia strategică sunt principalele teme abordate în cadrul summitului informal al liderilor Uniunii Europene, care se desfășoară în Spania, la Granada.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Octombrie 2023, 13:31
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Extinderea Uniunii Europene, migrația și autonomia strategică sunt principalele teme abordate în cadrul summitului informal al liderilor Uniunii Europene, care se desfășoară în Spania, la Granada.
Detalii ne oferă corespondentul RRA Alin Petrică: ”Da, summitul este pe ultima sută de metri. Toți ziariștii de aici, 2000 la număr, sunt cu ochii pe ecranele mari să afle și să vadă exact când sunt chemați la conferința de presă a premierului Sanchez, în calitate de gazdă, care va prezenta, evident, concluziile acestui summit. Sunt concluziile unei reuniuni informale. Bineînțeles, extinderea a fost tema principală, este vorba de 10 membri noi. Până în 2030 a fost termenul, însă termenul acesta a fost respins, într-un fel, de mai mulți lideri, inclusiv de președintele Iohannis, care a zis este un termen nerealist. Și îl citez aici pe ministrul de externe spaniol, dl. Alvares, care a zis că fiecare țară trebuie să își facă temele și după merite va intra în Uniunea Europeană. A doua temă a fost migrația și este cel mai suculent, dacă vreți, subiect de aici, pentru că Polonia și Ungaria au zis clar că se opun oricărui pact comun pe migrație. Au fost cuvinte dure folosite de premierul ungar, care a zis că ” într-un fel, Europa a violat Ungaria, impunându-i un pact pe care nu și-l dorește”. Nici polonezul, premierul polonez nu a fost mai pe jos, a zis că este un dictat al Bruxelles-ului față de cele două țări, față de țările membre. Autonomia strategică este al treilea subiect. Este vorba, bineînțeles, de cele 300..., o listă de 300 de industrii și de produse pe care Europa dorește să le aibă în ograda proprie, adică să fie autonomă sau independentă chiar față de terți. Vorbim de terți cum ar fi China sau Rusia sau chiar Statele Unite și vorbim de domenii cum ar fi apărarea, adică militar, materie primă din China sau energie, petrol, gaz din Rusia.” /RADOR RADIO ROMÂNIA/