Summit G8: Marile puteri "susţin primăvara arabă"
Ţările din lumea arabă zguduite de revolte împotriva regimurilor autoritare vor fi sprijinite, inclusiv cu bani, au decis liderii celor mai industrializate state ale lumii, reuniţi în cadrul summitului G8 din Franţa.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 27 Mai 2011, 19:18
Analiştii consideră summitul de la Deauville un succes, pentru că s-au înregistrat rezultate semnificative privind toate cele patru obiective ale Uniunii la această reuniune - sprijinirea tranziţiei democratice din Africa de Nord, accelerarea relansării economice globale, consolidarea siguranţei nucleare mondiale şi menţinerea angajamentelor G8 faţă de Africa.
În acest sens s-au pronunţat şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Marile puteri ale lumii susţin "primăvara arabă", este, pe scurt, principala idee care s-a degajat vineri, în a doua şi ultima zi a summitului G8 de la Deauville.
Sprijinul celor mai bogate opt ţări ale planetei se cifrează la 40 de miliarde de dolari, puţin peste 28 de miliarde de euro.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a detaliat de unde provin banii, într-o conferinţă de presă susţinută vineri după-amiază.
"20 de miliarde de dolari provin din partea băncilor multilaterale. Acestora li se adaugă 10 miliarde de dolari din angajamente bilaterale. În fine, 10 miliarde de dolari reprezintă contribuţia ţărilor din Golf - Arabia Saudită, Qatar şi Kuweit, pe care îi vom înscrie într-un fond special dedicat acestui scop", a explicat liderul francez.
Cum vor fi exact împărţiţi aceşti bani, când vor fi daţi, toate aceste detalii urmează să fie precizate în perioada următoare.
Potrivit ministrului tunisian de finanţe, Jaloul Ayed, invitat să participe alături de oficiali egipteni la discuţiile de la Deauville, se prevede ca până la începutul lunii iulie să aibă loc reuniuni la nivel de miniştri de externe şi de finanţe, pentru o mai bună articulare a programului de sprijin financiar.
Susţinerea ţărilor arabe angajate deja pe calea tranziţiei democratice - Tunisia şi Egiptul - sau în care manifestaţiile prodemocratice sunt reprimate, în special Siria şi Libia, era una din priorităţile summitului G8.
Rusia s-a aliniat poziţiei Occidentului în ceea ce priveşte situaţia din Libia
În privinţa Libiei, Rusia s-a aliat, pentru prima dată, poziţiei Occidentului şi a semnat declaraţia finală a reuniunii la nivel înalt, în care se cere plecarea de la putere a preşedintelui Muammar Gaddafi.
În plus, se pare că preşedinţii francezi, Nicolas Sarkozy, şi american, Barack Obama, i-ar fi propus omologului lor, Dmitri Medvedev, să joace rolul de mediator în conflictul libian.
Potrivit preşedintelui francez, soarta lui Muammar Gaddafi stă chiar în mâinile liderului libian.
"Domnul Gaddafi are în mâini situaţia sa personală - ori pleacă şi evită ca poporul libian să mai îndure suferinţe, ori se încăpăţânează, şi atunci va suporta consecinţele", a declarat Nicolas Sarkozy.
Franţa le va sta alături tuturor ţărilor arabe şi africane care vor să se elibereze de lanţuri, preciza Nicolas Sarkozy, interesul G8 fiind şi acela de a promova democraţia în ţări de pe continentul african.
Grupul celor mai industrializate opt ţări ale lumii a semnat cu state precum Senegal, Algeria, Etiopia şi Africa de Sud o declaraţie în care se face apel la întărirea luptei împotriva terorismului, traficului şi pirateriei.