Summit G7 în orașul japonez Hiroșima. Noi sancțiuni la adresa Moscovei
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma să participe la summit, urmând să ajungă în Japonia după o escală în Arabia Saudită, unde are programată o participare la summit-ul Ligii Arabe.
Articol de Radiojurnal, 19 Mai 2023, 13:59
Summit-ul liderilor statelor industrializate G7 începe astăzi, în orașul japonez Hiroșima. Se pregătesc noi sancțiuni pentru izolarea economică a Moscovei și slăbirea capacității acesteia de a finanța războiul din Ucraina.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma să participe la summit, urmând să ajungă în Japonia după o escală în Arabia Saudită, unde are programată o participare la summit-ul Ligii Arabe.
Înainte de întâlnirea la nivel înalt, liderii G7 au vizitat, astăzi, Parcul și Muzeul Păcii de la Hiroșima, în vestul Japoniei, într-o vizită istorică menită să transmită un mesaj puternic împotriva armelor nucleare. Alina Bordeiașu are mai multe informații.
Liderii Japoniei, Germaniei, Canadei, Franței, Italiei, Marii Britanii și Statelor Unite au făcut această vizită înainte de începerea oficială a summit-ului Grupului celor 7, care se desfășoară de astăzi până duminică, la Hiroșima, primul oraș din istorie atacat cu o armă nucleară.
În timpul vizitei la muzeu, liderii s-au întâlnit cu o hibakusha, o supraviețuitoare a atacului nuclear, pe numele său Keiko Ogura, care avea opt ani când bomba atomică a căzut asupra Hiroșimei și se afla atunci la câțiva kilometri de locul exploziei.
Ea și-a dedicat cea mai mare parte a vieții făcând cunoscute lumii efectele teribile ale bombardamentului.
Acum în vârstă de 85 de ani, Keiko Ogura a participat, după invazia rusă în Ucraina, la mai multe întâlniri pentru a susține importanța abolirii armelor nucleare și pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat în orașul său natal nu se va mai repeta.
Hiroșima a fost devastată pe 6 august 1945, când avionul Enola Gay a aruncat asupra orașului prima bombă nucleară folosită în lupta reală, supranumită Little Boy, ceea ce a precipitat capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Bomba a ucis imediat 80.000 de persoane, un sfert din populația orașului de la acea vreme. Până la sfârșitul anului 1945, numărul morților a crescut la circa 140.000, iar în anii care au urmat numărul victimelor cauzate de radiații a crescut de peste două ori.