Summit G20, sub semnul acţiunilor economice coordonate
La Summitul G20 din Toronto liderii celor mai puternice 20 de state din lume îşi vor concentra discuţiile pe teme financiare şi economice, pentru a evita pierderea a zeci de milioane de locuri de muncă în întreagă lume.
25 Iunie 2010, 19:18
Summitul G20 din Toronto va începe pe fondul avertismentelor potrivit cărora un eşec în a coopera asupra marilor dosare financiare şi economice ar veni cu pierderea a zeci de milioane de locuri de muncă în întreagă lume.
Subiecte ca schimbarea climatică sau neproliferarea nucleară sunt puse deocamdată deoparte.
După ce au formulat în cadrul reuniunilor de la Londra şi Pittsburgh un răspuns comun la criză financiară din 2008, membrii G20 vor începe summitul de la Toronto divizaţi de noi interese naţionale.
Mulţi dintre cei care vor fi prezenţi la summit au diferenţe de poziţii în legătură cu detaliile referitoare la rapiditatea şi măsurile de a reduce cheltuielile publice, dar şi cât de stricte să fie condiţiile capitalizării marilor bănci.
Experţii americani spun că această situaţie vine cu o provocare serioasă pentru angajamentul preşedintelui Obama faţă de multilateralism.
Totodată, experţii afirmă că interesele naţionale diferite a determinat FMI să transmită un avertisment asupra riscurilor în perspectiva unui dezacord al economiilor majore mondiale în aceste probleme.
Într-un raportul distribuit liderilor G20, FMI concluzionează că în următorii ani diferenţa dintre politicile bine sau slab coordonate ar veni cu pierderea a 4000 de miliarde de dolari în producţia economică şi a 30 de milioane de locuri de muncă.
Ministrul canadian al finanţelor, James Flaherty, spune că summitul "este cel mai puternic argument pentru standarde comune".
În schimb în cadrul summitului G20 acest lucru va fi dificil de controlat cu toate că această reuniune reprezintă 90% din economia lumii, adunată la aceeaşi masă a dezbaterilor.
Va fi dificil de realizat o cooperare politică datorită sensibilităţii politice, de la monarhia petroliera a Arabiei Saudite, la amestecul prea puţin transparent de politici comuniste şi capitalism de piaţă al Chinei, pînă la state ca Brazilia şi India care vor să aibă un cuvânt pe scenă mondială.
Înainte de a ajunge la Toronto, preşedintele american, Barack Obama, a subliniat că cele 20 de state participante la summit trebuie să lucreze împreună pentru ca economiile lor să fie interconectate.
Obama a subliniat că este nevoie de o acţiune coordonată pentru a evita pe viitor răspândirea efectelor crizei.