Summit extraordinar UE pentru Brexit
La Bruxelles, urmează să înceapă summitul extraordinar pentru o eventuală nouă amânare a ieşirii Marii Britanii din UE.
Articol de Radu Dobriţoiu, 10 Aprilie 2019, 19:50
La Bruxelles încep discuţiile liderilor europeni cu premierul britanic, Theresa May, despre Brexit. Theresa May a cerut o amânare până la 30 iunie, dar s-ar putea să fie nevoită să accepte una mult mai îndelungată. La sosirea la Bruxelles, premierul britanic a spus că durata amânării nu contează foarte mult, atât timp cât Regatul Unit va putea ieşi din Uniunea Europeană în momentul ratificării în parlament a acordului de retragere. O corespondenţă de la Londra de la Dan Vasiliu. Reporter: Premierul britanic, Theresa May, a spus în nenumărate rânduri că orice amânare a Brexit-ului dincolo de data de 30 iunie ar fi inacceptabilă, dar astăzi se găseşte în poziţia în care s-ar putea să fie nevoită să accepte o amânare de lungă durată. Întrebată dacă se simte jenată de faptul că ar putea fi obligată să-şi încalce promisiunea, Theresa May a răspuns.
Theresa May: Ştiu că mulţi sunt frustraţi că are loc acest summit, pentru că Regatul Unit ar fi trebuit să părăsească până acum Uniunea Europeană. Regret că parlamentul nu a adoptat acordul care ne-ar permite să ieşim într-un mod ordonat, dar împreună cu membrii guvernului voi continua să caut o soluţie. Negociem deja cu opoziţia. Sunt discuţii constructive, care vor continua mâine. Eu am cerut o amânare până la 30 iunie, dar ce este important e ca orice prelungire să ne permită să ieşim în momentul în care ratificăm acordul de retragere.
Reporter RRA: La Londra, sunt din ce în ce mai multe voci care spun că premierul ar trebui să plece. Unii parlamentari conservatori au propus să fie organizat un vot consultativ, care să îi transmită clar premierului Theresa May că nu mai este dorit. Alţi eurosceptici au avertizat Bruxelles-ul că un nou guvern conservator şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca proiectele europene, dacă Brexitul se va amâna pe termen lung. Ei spun că este inadmisibil ca la trei ani după referendumul în care s-a decis ieşirea din blocul comunitar Regatul Unit să fie nevoit să organizeze alegeri europarlamentare.