Summit european pentru problemele romilor
Peter Ekstein Kovacs spune că România poate să ofere exemple numeroase de bune practici în ce priveşte gestionarea problematicii comunităţii romilor.
09 Aprilie 2010, 19:27
La Cordoba, în Spania, s-a încheiat un summit european menit să găsească soluţii pentru problemele romilor.
De la tribuna reuniunii, reprezentanţii României au explicat în ce fel se gestionează această problemă la noi în ţară, iar reprezentanţii romilor au prezentat propuneri prin care se poate realiza incluziunea socială a acestei comunităţi.
Consilierul prezidenţial pentru minorităţi, Peter Ekstein Kovacs, este de părere că România poate să ofere exemple numeroase de bune practici în ceea ce priveşte gestionarea problematicii comunităţii romilor.
Avem, în România, locuri rezervate pentru romi la admiterea în liceu şi la facultate; avem reprezentanţi în Parlament ai acestei comunităţi; avem mediatori sanitari şi şcolari.
Oficialul român a explicat că, la Summitul de la Cordoba, toţi participanţii au fost de acord că responsabilitatea rezolvării problemelor romilor este, într-adevăr, în primul rând, a ţărilor de origine, dar, în virtutea dreptului lor la libera circulaţie, şi ţările în care se stabilesc romi trebuie să-şi asume o parte din această responsabilitate.
Pentru Radio România, secretarul de stat Valentin Mocanu, participant, şi el, la Summit, a explicat că principala problemă a romilor de la noi din ţară este sărăcia.
Un studiu dat publicităţii de Banca Mondială la reuniunea de la Cordoba confirmă faptul că romii sunt cea mai săracă minoritate din Europa.
Studiul analizează situaţia romilor din Cehia, Bulgaria, România şi Serbia şi arată că, din cauza lipsei de instruire, rata şomajului în cazul romilor este cu 22% mai mare decât cea a populaţiei majoritare din aceste ţări.
Banca Mondială avertizează că, din cauza excluziunii romilor de pe piaţa muncii, România înregistrează anual cele mai mari pierderi de productivitate din cele patru ţări menţionate.
În România, numai un rom apt de muncă din opt are cunoştinţe necesare pentru a lucra - se arată în studiul Băncii Mondiale, care mai subliniază că veniturile mai mari pentru romi înseamnă venituri mai mari pentru bugetul de stat.