Suedia şi Danemarca au început să facă controale la frontiere
Suedia şi Danemarca au început să facă controale la frontiere pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor a emigranţilor care caută să ajugă în aceste ţări bogate ale UE.
05 Ianuarie 2016, 06:39
Suedia şi Danemarca au început să facă controale la frontiere pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor a emigranţilor care caută să ajugă în aceste ţări bogate ale UE.
Germania a reacţionat şi a avertizat că acordul de liberă circulaţie Schengen este în pericol, deşi a recunoscut că potrivit reglementărilor zonei Schnegen o ţară poate reimpune controale la frontiere în cazuri excepţionale.
În faţa fluxului masiv de imigranţi, Suedia a reintrodus ieri controalele sistemtice la frontiera cu Danemarca pentru prima dată după 50 de ani.
Primele măsuri prin care Suedia a urmărit descurajarea emigranţilor de a se instala pe teritoriul său au fost luate în toamnă şi efectul a fost imediat.
Agenţia France Presse scrie că de atunci a fost înregistrată o scădere spectaculoasă a cererilor de azil în Suedia.
De la data de 12 noiembrie autorităţile suedeze au introdus controale aleatorii pe podul-tunel Oresund care leagă Danemarca de Suedia şi pe feriboturile ce veneau din porturile daneze şi germane de la Marea Baltică.
De luni însă aceste controale sunt sistematice şi fiecare persoană ce vine dinspre Danemarca trebuie să prezinte un act de identitate, iar companiile feroviare şi cele de transport auto sunt obligate să verifice pasagerii înainte de îmbarcarea în Danemarca, altfel riscă o amendă de 5.400 de euro pentru fiecare călător care nu ar fi în regulă şi ar ajunge pe teritoriul suedez.
În faţă acestei decizii a Guvernului suedez şi de teama ca emigranţii respinşi de Suedia să nu rămană pe teritoriul său, Danemraca a impus şi ea controale selective la frontierele cu Germania.
Premierul danez, Lars LØkke Rasmussen, a spus că şi alte ţări vor fi constrânse să impună controale la frontiere pentru că este clar, consideră el, că UE nu-şi poate proteja frontierele externe.
El a cerut liderilor europeni să reacţioneze în legătură cu această situaţie.
Danemarca a primit până acum 21.000 de persoane care au cerut azil, în timp ce Suedia a primit 163.000.
Germania a reacţionat la măsurile luate de Danemarca şi Suedia şi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Martin Schaefer, a declarat că principiile Schengen de liberă circulaţie sunt foarte importante, însă sunt în pericol.
El a spus că ţările europene trebuie să acţioneze coordonat pentru a se asigura că Spaţiul Schengen funcţionează şi libertatea de circulaţie poate fi asigurată pentru cetăţeni.
Pentru o soluţie comună europeană a pledat şi Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.
În acelaşi timp, însă Germania a recunoscut că măsurile luate de Suedia şi Danemarca sunt în concordanţă cu prevederile Spaţiului Schengen care permit reintroducerea controalelor la frontiere în cazuri excepţionale.
Chiar Germania a reintrodus controale la frontiera sa cu Austria în luna septembrie, în faţa valului de refugiaţi care veneau dinspre Blacani.