Subvențiile UE către Airbus "au afectat negativ SUA"
Președintele american Donald Trump intenţionează impunerea unor noi tarife pentru mai multe produse importate din Uniunea Europeană.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Aprilie 2019, 09:17
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie, ora 7:12) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Laurenţiu Văduva
Președintele american Donald Trump a avertizat că va impune tarife pentru mai multe produse importate din Uniunea Europeană, în valoare totală de 11 miliarde de dolari, din cauza subvențiilor acordate producătorului european de avioane Airbus. Potrivit autorităților americane suma reprezintă valoarea pagubelor provocate statului american. Uniunea Europeană și Statele Unite sunt implicate într-o dispută comercială mai veche cu privire la subvenţionarea companiilor Airbus şi Boeing. Organizația Mondială a Comerțului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai facă acest lucru, în caz contrar urmând să le sancţioneze. Din Washington, transmite corespondentul RRA, Doina Saiciuc.
Reporter: Pe Twitter președintele Trump a explicat că Organizația Mondială a Comerțului a constatat că subvențiile acordate Airbus de către Uniunea Europeană au afectat negativ Statele Unite. Citez: "Uniunea Europeană a profitat comercial mulți ani de Statele Unite, acest lucru va înceta curând". Anunțul președintelui a venit să după ce cu o zi înainte reprezentantul comercial al Statelor Unite a propus o listă de produse ale Uniunii Europene care să fie supuse taxelor vamale, de la avioane comerciale la produse lactate, ca faimoasele brânze Stilton, Roquefort și Gouda, la vinuri și stridii. Lista finală va fi făcută cunoscută în această vară.
Experţii spun că, în vreme ce dimensiunea tarifelor este mică, prin comparație cu sutele de miliarde de dolari cu care Statele Unite și China se taxează reciproc în războiul lor comercial, noua decizie a președintelui Trump ar sugera un eşec în convorbirile comerciale ale Statelor Unite cu Uniunea Europeană. Organizația Mondială a Comerțului va decide dacă Statele Unite au dreptul legal de a aplica noile tarife, despre care unii analiști spun că ar fi un instrument de negociere pentru a stabili tonul unor negocieri cu adevărat importante, acelea asupra automobilelor.