Subiecte pe agenda Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles
Ajutorul financiar pentru agricultorii celor cinci țări din vecinătatea Ucrainei este astăzi subiect de discuție în Consiliul pentru Agricultură și Pescuit de la Bruxelles. Deși este unul din statele beneficiare, Ungaria a întârziat trimiterea banilor pentru că a păstrat restricțiile la importul de cereale din Ucraina, în pofida acordului convenit cu Comisia Europeană. Potrivit corespondentului RRA, discuțiile par să se fi complicat între timp, după ce alte 12 țări membre au cerut Comisiei explicații legate de acest ajutor. În opinia lor, înțelegerea ar fi lipsită de transparență și în contradicție cu regulile comerciale ale blocului comunitar.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Mai 2023, 22:08
A doua tranșă a ajutorului pentru cele cinci țări are o valoare de 100 de milioane de euro, din care 30 de milioane ar reveni agricultorilor din România.
Decizia a fost anunțată în urmă cu două luni, dar întârzierea este cauzată de Ungaria, singura țară care nu a ridicat restricțiile pentru cerealele din Ucraina. Şi cum ajutorul a fost decis la pachet pentru Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia, opoziţia Ungariei blochează ajutorul şi pentru restul statelor.
Însă, pe măsură ce s-a scurs timpul de la anunțarea ajutorului suplimentar, la Bruxelles a apărut o nouă problemă: 12 state membre nu privesc cu ochi buni acest ajutor din fondul de urgență și cer o discuție mai amplă în Consiliu.
Surse oficiale de la Bruxelles afirmă că această opoziție vine și pe fondul problemelor pe care le au acum alți agricultori din alte state, care se confruntă cu pierderi din cauza dăunătorilor și a secetei.
Conform aceloraşi surse, ajutorul pentru cele cinci țări de la granița cu Ucraina ar fi în acest moment condiționat de alte state, care vor sprijin pentru proprii agricultori.
Printre aceste state se numără țări precum Franța, Germania, Olanda, Grecia, Austria sau Belgia.