SUA vizează un compromis israeliano-palestinian
Mediatorii americani îşi aruncă în joc întregul arsenal diplomatic pentru a reuşi să ajungă la o înţelegere între israelieni şi palestinieni privind construcţiile evreieşti în Cisiordania.
06 Octombrie 2010, 11:59
Mediatorii americani îşi aruncă în joc întregul lor arsenal diplomatic pentru a reuşi să ajungă la un compromis între israelieni şi palestinieni privind construcţiile evreieşti în Cisiordania.
Încercarea are loc în contextul eforturilor de a salva procesul de pace înaintea summit-ului de vineri al Ligii Arabe, care va lua în considerare continuarea sprijinirii convorbirilor de pace.
Administraţia Obama crede încă în faptul că s-ar putea ajunge la un acord de pace într-un an de zile iar analiştii spun că există speranţă să se ajungă la un compromis înaintea reuniunii la vârf de la Cairo a liderilor arabi.
SUA încearcă să găsească un pachet atractiv de garanţii pentru Israel care să fie suficient de comfortabile pentru poziţia internă a primului ministru Benjamin Netanyahu fără să submineze însă încrederea palestinienilor în procesul de pace.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, P.J.Crowley, a precizat că este un echilibru extrem de sensibil.
"Ştiam atunci când ne-am angajat în acest proces că va fi dificil. Ştiam că ne vom confrunta cu obstacole. Ştiam că ambele părţi se confruntă cu situaţii politice dificile. Dar unul din motivele pentru care George a fost în regiune săptămâna trecută a fost nu numai de a vorbi direct cu părţile ci de a încuraja alte state, alţi lideri să sprijine acest proces şi să ajute părţile să găsească o cale pentru a depaşi această dificilă situaţie” a declarat P.J.Crowley.
SUA oferă garanţii Israelului
Setul de garanţii al administraţiei Obama pentru Israel ar include staţionarea de trupe israeliene la graniţa Cisiordaniei cu Iordania pentru a preveni traficul de arme, creşterea asistenţei militare la mai mult de cele 3 miliarde de dolari oferite anual, exercitarea dreptului de veto timp de un an de zile faţă de orice rezoluţie a Consiliului de Securitate care s-ar referi la conflictul arabo-israelian ca şi renunţarea la orice cerere adiţională privind îngheţarea construcţiilor evreieşti.
În schimb primul ministru Benjamin Netanyahu, care se află sub serioase presiuni din partea aliaţilor Israelului din SUA să accepte oferta americană, ar trebui să îngheţe extinderea construcţiilor evreieşti timp de 60 de zile.
Această fereastră de timp ar da mediatorilor americani timp de a avansa suficient negocierile pentru a vedea "luminiţa de la capătul tunelului". De altfel, pentru a reuşi să menţină o perspectivă sănătoasă asupra potenţialului acord, administraţia nu are altă soluţie decât să-şi declare public optimismul alături de recunoaşterea provocărilor acumulate de decenii în şir.
Acum principala provocare a SUA este revenirea convorbirilor la termenii păcii.
Secretarul de Stat Hillary Clinton a avut, de altfel, o convorbire telefonică duminică cu primul ministru Benjamin Netanyahu în încercarea de a salva convorbirile de pace dintre israelieni şi palestinieni reluate la 2 septembrie la Washington, dar reintrate în impas în urma refuzului Israelului de a extinde moratoriul asupra construcţiilor evreieşti expirat la 26 septembrie.
În conferinţa sa de presă în care a anunţat convorbirea, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, P.J.Crowley, a refuzat să dea detalii.
"Nu pot spune decât că au discutat asupra unor idei în sensul avansării pe calea negocierilor. Dincolo de aceasta, nu voi intra în detalii specifice”.