SUA "vizează eliminarea teroriștilor din Pakistan"
Şeful Marilor State Majore reunite ale SUA, amiralul Mike Mullen, spune că progresul privind stabilitatea în Afganistan este legat de eliminarea adăposturilor teroriștilor din Pakistan.
15 Ianuarie 2011, 12:50
În prima sa conferinţă de presă din 2011, Şeful Marilor State Majore Reunite, amiralul Mike Mullen a arătat că Pakistanul este "epicentrul terorismului acum în lume şi merită atenţia tuturor pentru a face toate eforturile posibile de a elimina această ameninţare”.
Amiralul Mullen a reafirmat analiza americană potrivit căreia progresul în Pakistan "este crucial în termeni regionali, "ca atare nu poate exista nici un progres în Afganistan în absenţa unui progres în eliminarea adăposturilor sigure ale teroriştilor în Pakistan.
Administraţia americană insistă că nu va abandona Pakistanul la încheierea războiului din Afganistan pentru că democraţia şi stabilitatea din acest stat, unde se adăposteşte un întreg complex de grupări teroriste şi militante, sunt în interesul vital al ambelor ţări.
Într-o întâlnire de 30 de minute la Casa Albă, preşedintele Obama a discutat cu preşedintele Pakistanului Asif Ali Zardari despre importanţa cooperării pentru o soluţie paşnică şi a stabilă în Afganistan.
Într-o scurtă declaraţie la încheierea întâlnirii, Casa Albă arată că a promis în continuare sprijin Pakistanului.
Preşedintele Asif Ali Zardari s-a aflat vineri la Washington pentru a participa la o ceremonie în memoria fostului emisar al Administraţiei americane pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke, decedat în luna decembrie a anului trecut.
Întâlnirea dintre Barack Obama şi Asif Ali Zardari a avut loc la numai două zile după ce acesta a purtat la Islamabad convorbiri cu vice-preşedintele Joe Biden.
Intensul schimb diplomatic de vizite vine pe fondul declaraţiilor publice de la Washington care cere Islamabadului să acţioneze rapid împotriva elementelor al-Qaeda şi talibane din regiunea tribală a nordului Waziristanului, în apropierea graniţei cu Afganistanul.
Ambele părţi au suspiciuni în legătură cu intenţiile celeilalte
Potrivit analiştilor provocarea pentru SUA este să convingă Pakistanul că relaţia dintre cele două ţări este benefică pentru ambele naţiuni.
În Islamabad, vice-preşedintele Joe Biden arăta miercuri că extremiştii sunt cei care "încalcă suveranitatea Pakistanului şi îi pătează numele" iar obiectivul SUA este "de a restaura şi consolida suveranitatea în acele arii ale ţării unde extremiştii au încălcat-o".
Războiul din Afganistan a relevat o dată în plus prioritatea de a consolida guvernul de la Islamabad, care anterior a primit asistenţă financiară mult mai mică decât a primit armata pakistaneză din partea SUA.
În 2009 Congresul american a aprobat un pachet de asistenţă financiară civilă de 7.5 miliarde de dolari timp de 5 ani. De atunci cele două administraţii au desfăşurat un "dialog strategic" concentrat asupra unor domenii ca agricultura şi energia.
Joe Biden a arătat în Islamabad că "singura cale productivă de a avansa este aceea a unui parteneriat pe termen lung".
Relaţia este, însă, una tensionată, cu ambele părţi declarându-şi suspiciunile în legătură cu intenţiile celeilalte.
Oficialii americani sunt frustraţi de reticenţa Pakistanului de a acţiona împotriva militanţilor aflaţi în aria tribală din Nordul Waziristanului care atacă trupele americane din Afganistan.
Ei afirmă chiar că Pakistanul ar sprijini unele grupări militante, ca reţeaua Haqqani, care este un fel de baricadă împotriva influenţei Indiei în Afganistan.
Oficialii militari pakistanezi spun că vor lansa o ofensivă atunci cînd vor fi pregătiţi şi afirmă că militarii americani nu au reuşit să-i oprească pe insurgenţi de a traversa dinspre Afganistan în nordul Waziristanului.
Mai mult, oficialii pakistanezi spun că politica SUA ar favoriza India, primul inamic al Pakistanului.
Naţionaliştii pakistanezi folosesc acest argument pentru a încerca să demonstreze că aceasta ar ilustra eforturile SUA de a slăbi Pakistanul, ceea ce Administraţia americană neagă cu vehemenţă.