SUA "urmăresc cu atenție" mișcările Rusiei de la granița cu Ucraina
Mișcările de trupe și armament ale Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, urmărite cu atenție de SUA
10 Aprilie 2021, 10:27
Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Mișcările de trupe și armament ale Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina sunt urmărite cu cea mai mare atenție, ca și încercările de dezinformare lansate de Moscova în încercarea de a arunca asupra Ucrainei vina pentru escaladarea situației din Donbas.
Din știrile zilei de astăzi atrage atenția deplasarea de către Rusia a unor rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre granița cu Ucraina, amplasarea unui centru de comunicații, care depășește necesarul unor aplicații militare de mică amploare, și locul acestor desfășurări de forțe, care sunt în dreptul zonei Donbas. Doina Saiciuc a urmărit reacțiile de la Washington.
Reporter: Un oficial al Ministerului turc de Externe a confirmat vineri că două nave de război ale Statelor Unite vor traversa săptămâna viitoare strâmtorile Turciei către Marea Neagră.
Statele Unite au notificat Turcia în acest sens în urmă cu 15 zile.
Vasele de război ar urma să intre în Marea Neagră separat, la 14 şi 15 aprilie, și ar urma să rămână acolo până la 4 şi 5 mai.
Statele Unite continuă, pe de altă parte, să efectueze zboruri de recunoaștere în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre pentru a monitoriza activitatea navală a Rusiei și mișcările de trupe în Crimeea.
Oficialii americani ai apărării cred că Rusia desfășoară exerciții de antrenament și spun că informațiile pe care le au nu indică ordine militare privind o ofensivă, dar arată în același timp că, dacă situația ar cere-o, Statele Unite vor fi pregătite să reacționeze.
Consolidarea prezenței militare a Rusiei la granița cu Ucraina, reamintește faptul că războiul din Ucraina nu este un conflict înghețat, a spus, pentru Consiliul Atlantic din Washington, directoarea think-tank-ului ucrainean "Centrul noii Europe", Alyona Getmanchuk.
Din contră, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este foarte activ și continuu.
Directorul Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic, John Herbst, arată că oficialii ruși şi personalități media au răspândit minciuni că Ucraina ar pregăti o ofensivă militară și bombardarea civililor în estul ocupat al Ucrainei. Toate acestea, crede Herbst, ar putea pregăti o nouă ofensivă a Kremlinului.
Obiectivul ei ar putea fi capturarea orașului Mariopol sau preluarea controlului asupra canalului provinciei Kherson, altfel ar putea reprezenta pur și simplu un efort de a forța concesii din partea președintelui ucrainean Zelenski și de a-l testa pe președintele Biden.
Dacă este vorba despre acest din urmă fapt, spune domnul Herbst, Biden a trecut testul. Washingtonul a bombardat pur și simplu săptămâna trecută Kievul cu telefoane din partea președintelui însuși, a consilierului său pentru securitate națională, a secretarului de stat, a secretarului apărării şi a șefului Marilor State Majore Interarme, cu toții oferind Ucrainei, fără echivoc, sprijinul Statelor Unite.
Mai mult, pentru a se asigura că Kremlinul a înțeles mesajul, generalul Milley, şeful Marilor State Majore, a telefonat Moscovei.
Toate acestea, crede analistul de la Consiliul Atlantic, reduc probabilitatea că Moscova va ataca. John Herbst arată însă în același timp că "răspunsul iresponsabil din partea Berlinului și Parisului, care au cerut nu numai Rusiei, dar și Ucrainei să se abțină de la acțiuni provocatoare, acționează în sens contrar".
Expertul de la Consiliul Atlantic spune că este momentul ca Washingtonul să demonstreze rolul său de lider, anunțând sancțiuni împotriva Rusiei, dacă escaladează agresiunea în Ucraina.