SUA taie fondurile UNESCO după ce Palestina a devenit membru
Statele Unite ale Americii au decis să suspende finanţarea către UNESCO, în urma deciziei ONU de a accepta Palestina ca membru al organizaţiei. Canada a anunţat că pune în discuţie participarea ţării la UNESCO.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Noiembrie 2011, 14:33
Fonduri mai puţine pentru UNESCO, după ce Statele Unite au decis să suspende finanţarea către acest organism, în urma deciziei ONU de a accepta Palestina ca membru al organizaţiei.
Canada, nemulţumită şi ea, anunţă că s-ar putea retrage din organizaţie.
Deşi luni au apărut informaţii în presă potrivit cărora România ar fi votat împotriva acceptării Palestinei în UNESCO, ministerul de externe a venit marţi cu precizarea că ţara noastră s-a abţinut la vot, poziţie pe care, de altfel, o avem şi faţă de cererea palestinienilor de a fi acceptaţi ca membru în Organizaţia Naţiunilor Unite.
Palestinienii văd în votul de luni o victorie de etapă în demersul lor de a obţine recunoaşterea unui stat independent.
Sunt acum membri ai unei structuri a Naţiunilor Unite, una dintre cele mai cunoscute, înainte de a obţine recunoaşterea ca stat de sine stătător de către ONU.
Video: Palestina a devenit membru cu drepturi depline UNESCO.
O decizie urmează să fie anunţată la 11 noiembrie.
Succesul de luni ar putea cântări însă cât o înfrângere, mai ales că unele state mari s-au opus demersului palestinian.
Este vorba, mai ales, de Statele Unite, care ameninţă acum că vor tăia banii pentru UNESCO, adică 22% din bugetul organizaţiei.
Motivele au fost expuse de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland.
"Votul privind primirea palestinienilor în UNESCO este regretabil, prematur şi subminează efortul nostru de comun de a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu", a afirmat Victoria Nuland.
Un vot, aşadar, contraproductiv pentru Statele Unite care au interzis încă din anii '90 finanţarea oricărei agenţii ONU care va recunoaşte Palestina ca membru cu drepturi depline.
Germania a votat împotrivă, Franţa pentru
Nici Canada nu este bucuroasă de decizia luată luni.
Ministrul de externe a anunţat chiar că pune în discuţie participarea ţării sale la UNESCO.
A votat împotrivă şi Germania, în timp ce Franţa, după mai multe ezitări, a votat în favoarea primirii.
Alte state, precum Italia sau Marea Britanie, s-au abţinut. La fel a procedat şi România.
Potrivit diplomaţiei de la Bucureşti, momentul nu este oportun.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Doris Mircea, reafirmă poziţia României privind reluarea negocierilor directe de pace.
"România rămâne ferm ataşată soluţiei a două state, respectiv un stat palestinian viabil, democratic şi independent, care să trăiască în pace şi securitate alături de statul israelian.
"O soluţie viabilă în procesul de pace trebuie să rezulte numai din negocieri între părţi direct implicate, cu sprijinul Cvartetului", a afirmat Doris Mircea.
Un comunicat al ministerului de externe de la Ierusalim, citat de corespondentul Radio România Actualităţi, Dragoş Ciocîrlan, anunţă că Israelul analizează posibilitatea revizuirii cooperării cu Agenţia Naţiunilor Unite.
Decizia de la UNESCO nu va transforma Autoritatea Palestiniană într-un stat.
Există o singură cale: prin negocieri directe, fără condiţii preaalabile, mai afirmă diplomaţia israeliană.
La Ierusalim are loc, marţi, şi o reuniune a Cabinetului israelian de Securitate.