SUA suspendă noile activităţi de foraj petrolier pe mare
Preşedintele SUA a anunţat într-o conferinţă de presă măsuri de prevenire a unor noi catastrofe ecologice.
28 Mai 2010, 07:34
Prima conferinţă de presă a preşedintelui Barack Obama din acest an a fost dedicată în cea mai mare parte răspunsului guvernului faţă de cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria SUA.
S-a desfăşurat într-un moment în care chiar şi cele mai moderate estimări vorbesc despre peste 50 de milioane de litri de petrol deversate în apele Golfului Mexic în ultimele 5 săptămâni ,depăşind dezastrul din 1989 Exxon Valdez din apele Alaskai.
Dezastrul vine cu costuri imense pentru viaţa sălbatică, cu Federaţia Naţională a Vieţii Sălbatice declarând că de-abia acum se ştie cu adevărat dimensiunea monstrului cu care aceasta luptă în Golf, cu uriaşe costuri economice pentru comunităţile de coastă dar şi cu incalculabile costuri politice pentru preşedintele Obama şi guvernul său .
Schimbând retorica faţă de declaraţiile anterioare ale oficialilor administraţiei sale care asigurau ca guvernul monitorizează operaţiunea sau mai bine zis, încercările de curăţare a petei de petrol şi că BP are expertiza şi echipamentele necesare pentru a lua decizia modului în care să stopeze deversările de petrol, acum, preşedintele Obama a asumat responsabilitatea raspunsului la "dezastrul fără precedent".
"Poporul american trebuie să ştie că din momentul în care a început dezastrul, guvernul federal a fost responsabil pentru răspunsul la el", a afirmat Barack Obama.
Cu fiecare zi care s-a scurs, însă, de la scufundarea platfomei petroliere Deepwater Horizon la 22 aprilie, frustrarea americanilor faţă de reacţia guvernului a crescut, fiind clar ilustrată în procentele de aprobare publică în scădere.
Preşedintele a anunţat noi măsuri de prevenire a unor asemenea catastrofe ,inclusiv continuarea unui moratoriu de 6 luni pentru acordarea de permise de foraj petrolier şi suspendarea exploatărilor planificate în apele de coastă ale Alaskăi şi Virginiei.
Obama a acuzat, pe de altă parte ceea ce a numit o relaţie "scandalos de strânsă" între marile companii petroliere şi organismele guvernamentale de reglementare.
El a acuzat chiar că legăturile dintre acestea sunt uneori corupte.
Preşedintele i-a cerut demisia lui Liz Birnbaum, şefa organismului guvernamental de reglementare Minerals and Management Services.
Preşedintele pare să fi recunoscut, totuşi, că guvernul a demonstrat autosuficienţă când a planificat modul în care ar acţiona în cazul celui mai rău scenariu.