SUA şi UE au anunţat că vor sprijini financiar Kievul
Una dintre cele mai mari provocări pentru Ucraina în prezent este situaţia economică, în contextul deprecierii puternice a monedei naţionale în raport cu dolarul.
25 Februarie 2014, 18:45
Moneda naţională ucraineană, grivna, s-a depreciat astăzi cu aproape 7% faţă de dolar, pe fondul amânării formării unui guvern.
SUA şi UE au anunţat deja că vor sprijini financiar Kievul, după formarea unui nou executiv, în condiţiile în care Ucraina riscă falimentul, iar împrumutul de 15 miliarde de euro obţinut de la Rusia este condiţionat.
Administraţia Obama nu a făcut însă publică şi suma pe care ar fi pregătită să o pună la dispoziţia Ucrainei.
Una dintre cele mai mari provocări pentru Ucraina în prezent este situaţia economică, spun reprezentanţi ai Administraţiei americane.
Aceştia au discutat cu oficialităţi de la Kiev la sfârşitul săptămânii trecute despre angajamentele privind reformele economice pe care ar trebui să le ia guvernul ucrainean pentru a debloca finanţarea din partea FMI.
Împrumuturi şi ajutoare financiare suplimentare
Reprezentanţii Administraţiei americane spun că FMI are capacitatea de a împrumuta Ucraina cu orice sumă ar fi necesară pentru stabilizarea economiei.
Dincolo de banii de la FMI, SUA discută cu alte ţări şi despre ajutoare financiare suplimentare pe care le pot acorda, spune purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
"SUA, alături de parteneri din toată lumea, sunt gata să ofere sprijinul necesar Ucrainei pentru a pune în practică reformele de care este nevoie pentru a obţine stabilitate economică.
"Acest sprijin poate completa un program al FMI, poate face ca reformele să fie mai uşor de implementat şi poate ajuta Ucraina să investească mai mult în sănătate şi educaţie", spune Jay Carney.
Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, a discutat, ieri, despre finanţarea pentru Ucraina atât cu liderul opoziţiei, Arsenie Iaţeniuk, cât şi cu directorul FMI, Christine Lagarde.