SUA şi Rusia au convenit asupra unui set de reguli aplicabile în Siria
Memorandumul semnat conţine şi protocoale de securitate concrete, pe care vor trebui să le respecte echipajele aeronavelor de luptă ale celor două ţări atunci când se întâlnesc.
21 Octombrie 2015, 06:44
Un memorandum convenit de conducerea militară a Statelor Unite şi a Rusiei cu privire la preîntâmpinarea incidentelor aviatice în Siria a fost semnat ieri.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a confirmat, primirea documentului convenit de cele două părţi la sfârşitul săptămânii trecute.
Textul documentului nu a fost dat publicităţii, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, la solicitarea părţii ruse, dar din declaraţiile Ministerelor Apărării din cele două ţări se pot deduce câteva elemente de conţinut.
Documentul se numeşte "Memorandumul cu privire la prevenirea incidentelor şi asigurarea zborurilor aviaţiei în cursul operaţiunilor din Siria".
Viceministrul rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat că el reglementează acţiunile aparatelor cu şi fără pilot, deci şi a dronelor în spaţiul sirian, şi conţine un fel de reguli şi restricţii care au ca scop prevenirea incidentelor între aviaţia rusă şi cea americană.
După ce va intra în vigoare, ori el a intrat în vigoare la momentul semnării, între comandamentele militare rus şi american vor fi deschise canale de comunicare operative, deschise 24 de ore din 24, şi a fost stabilit un mecanism de interacţiune, inclusiv pentru acordarea de ajutor reciproc în situaţii de urgenţă.
Statele Unite au comunicat deja semnarea memorandumului aliaţilor acestora şi, după cum afirmă Pentagonul, aliaţii ştiau deja despre ce conţine documentul, pentru că au participat la elaborarea lui.
Ministerul rus al apărării subliniază că regulile stipulate în acest memorandum se extind şi asupra piloţilor din alte ţări decât Statele Unite, care fac parte din coaliţia anti-ISIS.
Din punct de vedere politic, Ministerul rus al Aparării consideră că semnarea documentului demonstrează potenţialul superior de cooperare între Moscova şi Washington în lupta antiteroristă, Rusia declarându-se gata să o extindă şi să o adâncească.
Dar, pe de altă parte, este subliniat şi caracterul lui strict tehnico-militar care nu schimbă poziţia fundamentală a Rusiei în problema siriană. Astfel, Ministerul rus al Apărării subliniază, din nou, că dacă Rusia se află în Siria în mod legal, la invitaţia conducerii de acolo, coaliţia condusă de Statele Unite, nu.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a spus că memorandumul conţine, practic, doar nişte protocoale, adică reguli de securitate concrete, pe care vor trebui să le respecte echipajele, dar, de pildă, nu a menţionat care este distanţa minimă de apropiere între avioane.
El a spus doar că a fost fixată această distanţă şi că aparatele nu vor trebui să se apropie atât de mult, încât să fie nevoie să se aplice aceste reguli.