SUA şi Israelul cer Rusiei să nu vândă arme avansate Siriei
Atât Israelul, cât şi Statele Unite, au cerut Moscovei să nu vândă Siriei arme sofisticate, însă ministrul rus al apărării a anunţat că va fi respectat acordul semnat în 2007.
22 Septembrie 2010, 07:31
Planurile Rusiei de a vinde Siriei două baterii de rachete Bastion cu rachete antinavă Oniks au stârnit imediat opoziţia Statelor Unite ale Americii şi a Israelului.
Decizia Rusiei de a vinde rachete de croazieră Damascului reprezintă o nouă ameninţare la adresa Israelului, a estimat premierul de la Ierusalim Benjamin Netanyahu, care a declarat că este necesar un răspuns tehnologic.
Atât Israelul, cât şi Statele Unite, au cerut Moscovei să nu vândă Siriei arme sofisticate, însă ministrul rus al apărării a anunţat că va fi respectat acordul semnat în 2007.
Observatori politici au remarcat că Israelul s-a abţinut până acum să vândă arme în zone strategice pentru Rusia.
Se apreciază că furnizarea de arme sofisticate Siriei, care ar putea ajunge la miliţiile shiite Hezbollah din Liban, în contextul relansării tratativelor de pace, nu reprezintă un gest încurajator pentru ţările moderate din Orientul Mijlociu, ci mai degrabă este un premiu pentru extremişti.
Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a declarat că Ierusalimul este optimist în privina răspunsului administraţiei americane cu privire la solicitarea Israelului de a i se furniza arme sofisticate precum bombele care pot penetra buncăre.
Ehud Barak a avut convorbiri cu secretarul american al apărării Robert Gates şi consilierul pentru securitate naţională James Jones.
Anturajul ministrului israelian al apărării a apreciat că legăturile strategice în domeniul apărării naţionale între Israel şi Statele Unite sunt la apogeu şi este esenţial ca Israelul să-şi păstreze în regiune superioritatea tehnologică.