SUA şi Coreea de Sud renunţă la masivele exerciţii militare comune anuale
Statele Unite şi Coreea de Sud renunţă la masivele exerciţii militare comune anuale, au anunţat în această dimineaţă ministerele apărării din cele două ţări.
Articol de Cătălin Gomboş, 03 Martie 2019, 09:53
Statele Unite şi Coreea de Sud renunţă la masivele exerciţii militare comune anuale, au anunţat în această dimineaţă ministerele apărării din cele două ţări.
Decizia reprezintă o concesie făcută Coreei de Nord, în pofida eşecului înregistrat la recentul summit dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
"O creangă de măslin întinsă Coreei de Nord" - comentează Associated Press anunţul privind anularea masivelor exerciţii militare, organizate în fiecare primăvară de armatele Coreei de Sud şi Statelor Unite.
În anii trecuţi, la aceste manevre militare comune au participat şi până la 200 de mii de militari sud-coreeni şi 30 de mii de americani.
Phenianul a criticat de fiecare dată virulent aceste exerciţii, pe care le consideră o pregătire a unei invazii, şi chiar a ameninţat, în trecut, cu represalii militare.
Cele două exerciţii suspendate vor fi înlocuite cu programe de o amploare mai mică, pentru a menţine pregătirea forţelor aliate din Peninsula Coreeană.
Aceasta rămâne una dintre cele mai puternic militarizate regiuni ale lumii, în condiţiile în care, teoretic, războiul din anii '50 nu s-a încheiat, el fiind doar suspendat de un acord de încetare a focului.
Tensiunile din Peninsula Coreeană s-au atenuat anul trecut, când au avut loc mai multe întâlniri între liderii celor două state coreene, precum şi un summit Coreea de Nord - Statele Unite.
După acel prim summit din Singapore, Washingtonul a anulat zborurile militare deasupra Coreei de Nord şi a redus amploarea unor exerciţii comune.
Decizia anunţată astăzi de a suspenda cele mai importante manevre este menită să încurajeze diplomaţia şi a fost luată în ciuda eşecului înregistrat, săptămâna trecută, la summitul dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, când preşedintele american a părăsit discuţiile, întrucât a considerat inacceptabilă poziţia Coreei de Nord, care îşi doreşte ridicarea sancţiunilor economice, însă nu vrea să renunţe complet la arsenalul său nuclear.