SUA se pregătesc de "tăieri bugetare automate"
La miezul nopţii ar putea intra în vigoare tăierea automată a cheltuielilor bugetare în SUA, care, conform Administraţiei Obama, ar încetini creşterea economică cu 0,5%.
Articol de Sergiu Şteţ, 01 Martie 2013, 17:45
Preşedintele Barack Obama i-a invitat vineri la Casa Albă pe liderii republicanilor şi democraţilor într-o ultimă încercare de a împiedica intrarea în vigoare a unor tăieri de cheltuieli bugetare.
Pentru oprirea mecanismului automat de tăiere a cheltuielilor bugetare ar fi nevoie de un acord între republicani şi democraţi în privinţa modului în care datoria Statelor Unite să fie redusă pe termen lung.
În ciuda discuţiilor care durează de aproape doi ani, cele două tabere nu au reuşit să ajungă la un compromis.
La miezul nopţii va intra în vigoare tăierea automată a cheltuielilor bugetare în Statele Unite menită să penalizeze incapacitatea membrilor Congresului din cele doua partide - republicani şi democraţi - de a ajunge la un compromis privind impozitele şi cheltuielile bugetare astfel încât, pe termen lung, datoria Statelor Unite să scadă.
Reducerile de cheltuieli vor afecta "milioane de angajaţi ai statului"
Efectele acestor reduceri automate de cheltuieli vor fi însă resimţite de populaţie mai ales de angajaţii statului.
Reducerile automate vor scădea anul acesta cheltuielile bugetare cu 85 de miliarde de dolari.
În cazul în care vor rămâne în vigoare, în urmatorii 10 ani Statele Unite vor cheltui mai puţin cu 1.200 de miliarde de dolari.
Cel mai afectat va fi bugetul Apărării care va trebui să cheltuiască anul acesta mai puţin cu aproape 50 de miliarde de dolari.
Conform Administraţiei Obama, reducerile de cheltuieli vor afecta însă şi domenii precum siguranţa alimentară, controlul vamal, cercetarea medicală sau securitatea în domeniul aviaţiei.
Pentagonul a anunţat deja concedierea a peste 40 de mii de angajaţi cu contract temporar, iar de luna viitoare restul angajaţilor vor trebui să-şi ia săptămânal o zi liberă neplatită.
De altfel, milioane de angajaţi ai statului vor fi trimişi anul acesta în concediu fără plată timp de 22 de zile.
Rezerva federală, Banca Centrală a Statelor Unite a avertizat că reducerea automată a cheltuielilor bugetare va duce la creşterea somajului şi la încetinirea ritmului de creştere economică cu cel putin 0,5% din produsul intern brut.
Conform Fondului Monetar Internaţional problemele cu care se va confrunta economia americană vor avea efecte negative la nivel mondial.