SUA sar în ajutorul statului Haiti
Republica Haiti a fost devastată de un cutremur de 7 grade urmat de două replici violente.
14 Ianuarie 2010, 07:28
Haiti, cea mai săracă ţară de pe continentul american, rămâne paralizată după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter de aseară şi care a fost urmat de mai multe replici deosebit de violente.
Autorităţile vorbesc despre mii de victime, dar un bilanţ oficial nu a fost dat încă publicităţii. Comunitatea internaţională a început să mobilizeze trimiterea de ajutoare.
Federaţia Crucii Roşii se pregăteşte să vină în ajutor unui număr de maxim 3 milioane de persoane.
ONU, care şi-a pierdut cinci angajaţi şi alţi 100 sunt daţi dispăruţi în urma prăbuşirii sediului organizaţiei din Port-aux-Prince, pregăteşte, de asemenea, o mobilizare majoră.
Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la generozitatea tuturor şi a dat asigurări că Biserica Catolică îşi va activa imediat instituţiile de caritate pentru a răspunde nevoilor populaţiei.
Uniunea Europeană şi-a activat sistemul de gestionare a crizei, iar în Statele Unite, preşedintele Obama a promis o intervenţie rapidă, coordonată şi energică şi că ajutoarele vor ajunge rapid în Haiti.
Peste puţin timp, ar trebui să ajungă în Haiti echipa americană de asistenţă în dezastrele civile. Pe de altă parte, potrivit şefului Comandamentului de Sud al Statelor Unite, generalul Douglas Fraser, o brigadă militară şi alte unităţi sunt în stare de alertă pentru a contribui misiunii Naţiunilor Unite de stabilizare a ţării.
Fraser a mai arătat că Statele Unite iau în considerare trimiterea unei nave amfibii cu 2.000 de puşcaşi marini, care ar putea ajunge în Haiti în următoarele câteva zile.
Pe de altă parte, se aşteaptă ca elemente ale operaţiunilor speciale ale forţei aeriene a Statelor Unite să ajungă după-amiază în Haiti, pentru a ajuta la controlul traficului aerian şi la operaţiunile de pe Aeroportul Internaţional de la Port-aux-Prince.
"Trebuie să fim pregătiţi pentru orele şi zilele dificile care vor urma, pe măsură ce vom afla despre dimensiunea tragediei. Vom fi hotărâţi în răspunsul nostru şi mă angajez în faţa poporului haitian că va avea un prieten şi un partener în Statele Unite, astăzi şi în continuare" a declarat preşedintele Obama.
Puternicul cutremur din Haiti este o lovitură devastatoare şi pentru Naţiunile Unite, care aveau la ora aceea în sediul său din Port-aux-Prince 100-150 de membri.
La New York, secretarul general ONU, Ban Ki Moon, a cerut comunităţii internaţionale să ajute Haiti, care se află în faţa unei urgenţe umanitare majore.
Ban a arătat că a fost în contact urgent cu Guvernul Statelor Unite, căruia i-a cerut ajutor logistic, echipament greu şi echipe antrenate de salvare şi asistenţă.