SUA: Reluarea activității normale, temă de discuții
În SUA, în pofida numărului mare de persoane contaminate cu noul coronavirus, se discută de reluarea activității normale.
16 Aprilie 2020, 06:33
Realizator: În Statele Unite ale Americii, în pofida numărului mare de persoane contaminate cu noul coronavirus, specialiștii întrevăd luminița de la capătul tunelului. Se discută tot mai intens de reluarea activității normale, deși startul acestei reveniri și durata ajungerii la normalitate sunt înțelese diferit.
Reporter: Președintele Trump pare că a decis deja să înceapă să declare că țara ar fi gata să se întoarcă la muncă. Media americană citează înalți oficiali ai administrației, care spun că președintele a devenit neliniștit cu privire la devastarea economică provocată de măsurile de distanțare socială, dar și în legătură cu potențialul impact al colapsului economic asupra șanselor realegerii sale în alegerile prezidențiale din noiembrie. Oficialii administrației spun, însă, în același timp că o revenire la normal ar putea dura luni de zile, că ar trebui orchestrată metodic și ghidată de date medicale. Ei consideră că redeschiderea ar trebui să înceapă cu ariile cu cel mai mic risc. Primul expert în boli infecțioase ale Americii, doctorul Anthony Fauci, a prevenit astăzi într-un interviu pentru televiziunea NPC că retragerea prematură a restricțiilor privind distanțarea socială ar putea conduce la mai multe infecții. Directorul Institutului pentru Alergii și Boli Infecțioase a spus însă, în același timp, că se vede ceva lumină la capătul tunelului.
Anthony Fauci: Va fi un mare grad de variaţie, cu unele state continuând măsurile de distanțare fizică, pentru că se află în situații dificile. Dacă începi să retragi restricțiile, vor fi noi infecții. Acum, dat fiind ceea ce facem, pare să fie lăsat răul în urmă în cea mai mare parte a țării, cu excepția a două orașe, care nu a atins încă vârful infecțiilor. Dacă privim aria metropolitană New York ca un prototip și privim ţara ca întreg, fără nici o îndoială că ceea ce am văzut în ultimele zile este o nivelare a cazurilor și a început chiar reducerea numărului de spitalizări și internări în terapie intensivă. Sunt o persoană foarte prudentă, dar pot spune că vedem ceva lumina la capătul tunelului.
Reporter: Potrivit unor documente interne obținute de Associated Press, liderii chinezi au amânat timp de șase zile să avertizeze publicul cu privire la iminența unei pandemii care a originat în Wuhan. Epicentrul bolii a găzduit un așa-numit banchet de masă pentru zeci de mii de oameni. Milioane de oameni au început să circule pentru a celebra în noul an lunar. Când președintele Xi a avertizat publicul la 20 ianuarie, 3.000 de oameni erau deja infectați. În același timp, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au lăudat cu entuziasm China, cerând altor țări să fie la fel de transparente. Aseară, președintele Trump și-a anunțat hotărârea de a suspenda finanțarea organizației până la încheierea unei investigații asupra a ceea ce a calificat drept rolul agenției în gestionarea în mod grav greșită a pandemiei de coronavirus și chiar în ascunderea răspândirii noului coronavirus.
Donald Trump: Amânarea declarării stării de urgență a sănătății publice de către Organizația Mondială a Sănătății a costat mult timp, imens de mult timp. Incapacitatea ei de a obține mostre ale virusului nici chiar până în acest moment a privat comunitatea științifică de date valoroase. Noile date care apare zilnic în lume indică lipsa de credibilitate a informațiilor inițiale. Este profund îngrijorătoare tăcerea organizației cu privire la dispariția unor cercetători științifici și medici cu privire la noile restricții de a împărtăși studii legate de originea COVID-19 în țara de origine.
(PH)