SUA, prudente faţă de tensiunile din Peninsula coreeană
În ultimele zile, Administraţia americană a luat măsuri de precauţie, având în vedere ameninţările Phenianului. Sistemul antirachetă în Guam, amplasat în câteva săptămâni.
05 Aprilie 2013, 06:56
SUA, prudente faţă de tensiunile din Peninsula coreeană
În criza nord-coreeană, au continuat joi luările de poziţii.
Rusia şi China au îndemnat regimul de la Phenian să-şi tempereze tonul, în vreme ce Statele Unite au declarat foarte clar că sunt pregătite să se apere şi să-şi apere, la rândul lor, aliaţii.
În ultimele zile, Administraţia americană a luat măsuri de precauţie, având în vedere ameninţările Phenianului, măsuri care au culminat cu anunţul de miercuri al Pentagonului, referitor la amplasarea unui sistem antirachetă, în Insula Guam, din Oceanul Pacific.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a subliniat joi că Statele Unite sunt pregătite să se apere şi să-şi apere aliaţii.
“Când te confrunţi cu o ţară care face astfel de ameninţări şi care merge într-o astfel de direcţie şi când ai aliaţi şi angajamente prin tratat, faţă de aceştia, trebuie să iei ameninţările în serios, nu ai de ales.
“Deci măsurile pe care le-am luat au ca scop să-i asigurăm pe americani şi pe aliaţii noştri că putem să ne apărăm, că o vom face şi că ne vom apăra aliaţii”, a declarat Victoria Nuland.
Statele Unite lucrează şi pe cale diplomatică la detensionarea situaţiei
Oficialităţile americane au indicat, în ultimele zile că poartă discuţii intense cu China.
Miercuri, secretarul Apărării, Chuck Hagel, spunea că nu este în interesul Chinei, ca situaţia să escaladeze şi să se transforme într-un război în regiune, subliniind că, în ciuda diferenţelor de opinie pe mai multe teme, Statele Unite şi China au interese comune.
Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a spus şi că secretarul de stat, John Kerry, a discutat cu oficialităţi din China despre situaţia din peninsula coreeană.
“A fost subiectul unor intense convorbiri între secretarul de stat şi omologii săi din China, inclusiv o convorbire telefonică de ieri cu consilierul de stat Yang, şi va fi în centrul eforturilor diplomatice ale secretarului de stat, în timpul vizitei sale în Beijing.
“Vrem să vedem ce altceva mai putem face pentru a atrage atenţia conducerii Coreei de Nord şi să o determinăm să-şi schimbe atitudinea”, a spus Victoria Nuland.
Cei mai mulţi analişti consideră că Phenianul nu are capabilităţile necesare pentru a ataca teritoriul american, aşa cum a ameninţat.
Sistemul antirachetă american în Guam ar urma să fie amplasat în câteva săptămâni, potrivit Pentagonului şi ar asigura protecţie şi Coreei de Sud.
Televiziune CNN citează un oficial american care spune că, în ultimele zile, Coreea de Nord ar fi poziţionat rachete şi componente de lansare a acestora spre Coasta de Est şi că aceasta ar putea reprezenta o ameninţare la adresa Coreei de Sud, a Japoniei şi a sud-estului Asiei.
Există şi posibilitatea ca o eventuală lansare a rachetelor să fie mai degrabă un test, decât un atac asupra unei anumite ţinte, potrivit CNN.
Statele Unite, urmăresc cu atenţie situaţia şi aşteaptă să vada următorul pas al nord-coreenilor.