SUA, preocupate de problemele climatice
Statele Unite, una din marile puteri care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto privind problemele climatice, se arată acum tot mai preocupate de acest aspect.
17 Februarie 2014, 18:50
SUA, una din marile puteri care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto privind problemele climatice, se arată acum tot mai preocupate de acest aspect.
Schimbările climatice sunt printre cele mai grave probleme cu care se confruntă omenirea, la fel ca terorismul şi armele de distrugere în masă, avertizează secretarul de stat american John Kerry.
Oficialul american a spus că în perioada următoare se va angaja într-o serie de discuţii menite să aducă soluţii la această problemă.
Secretarul de stat american a făcut apel către toate ţările să răspundă la ceea ce a numit "cea mai mare provocare a vremurilor noastre".
În cadrul unui discurs în Indonezia, la Jakarta, Kerry i-a criticat pe cei care neagă efectele schimbărilor climatice.
"Datele ştiinţifice referitoare la schimbările climatice ies în evidenţă. Le putem vedea ieşite în relief ca într-o scenă dintr-un film 3D. Ele ne avertizează, ne împing la acţiune. Să nu existe nici o îndoială în mintea oricui. Datele ştiinţifice, în acest sens, sunt foarte clare" a mai spus John Kerry.
Vreme extremă în SUA şi Marea Britanie
Secretarul de stat american a recunoscut că, după China, SUA au cel mai ridicat nivel de emisii de gaze cu efect de seră şi a spus că oficialităţile americane pun în acţiune un plan de reducere a acestora.
Apelul secretarului de stat american vine după ce, înainte de vizita în Indonezia, Kerry a fost în China, unde a semnat un parteneriat prin care cele două ţări se angajează să lucreze împreună în acest domeniu.
În urmă cu două săptămâni, în cadrul discursului despre starea naţiunii, şi preşedintele Barack Obama a făcut referire la schimbările climatice.
De altfel, Obama a reluat apelul şi în cadrul unei vizite pe care a făcut-o acum câteva zile în statul California, care se confruntă cu o secetă prelungită.
Obama a spus că schimbările climatice deja au produs pagube şi că vor continua să o facă, dacă toate ţările nu vor acţiona pentru a combate poluarea cu CO2.
În acest început de an, SUA se confruntă cu un val de frig istoric.
Şi Europa trece printr-un sezon rece atipic: în vreme ce în jumătatea de est temperaturile sunt foarte ridicate, Marea Britanie este grav afectată de inundaţii.
Luna ianuarie a fost cea mai ploioasă lună din ultimii o sută de ani.