SUA "pregăteşte noi sancţiuni" pentru Damasc
Administraţia americană anunţă că pregăteşte un nou set de sancţiuni împotriva regimului sirian. Sancţiunile vor ţinti persoane specifice acuzate că ar fi comis abuzuri împotriva drepturilor omului.
26 Aprilie 2011, 09:01
Condamnând, încă o dată represiunea protestatarilor de către guvernul sirian, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney a arătat că sancţiunile pe care le vizează SUA pentru Damnasc sunt "un posibil răspuns pentru a face clar guvernului sirian că noi credem că trebuie să înceteze violenţele".
Noile sancţiuni vor îngheţa, foarte probabil, conturile familiei Assad şi ale oficialilor regimului şi le vor impune interdicţia călătoriilor.
Regimul de la Damasc este, deja, subiectul sancţiunilor americane, Siria fiind trecută de departamentul de stat pe lista "statelor care sponsorizează terorismul".
Analiştii spun că noua mişcare a administraţiei Obama sugerează că aceasta a abandonat eforturile de a-i angaja pe liderii sirieni în a face reforme.
Casa Albă a refuzat, însă, să evalueze dacă preşedintele Assad a pierdut sprijinul poporului său.
Jay Carney a subliniat că "poporul sirian trebuie să decidă cine îi este liderul".
Departamentul de stat a finanţat în secret opoziţia din Siria
Potrivit telegramelor diplomatice clasificate postate recent pe website-ul WikiLeaks, departamentul de stat american a finanţat în secret opoziţia politică din Siria şi proiecte legate de aceasta, inclusiv un canal de televiziune prin satelit, Barada TV care este afiliat Mişcării pentru Justiţie şi Dezvoltare, o reţea de exilaţi sirieni cu sediul la Londra.
Canalul de televiziune Barada TV difuzează programe antiguvernamentale în Siria din aprilie 2009 dar şi-a mărit producţia pentru a acoperi mediatic protestele de masă din Siria, ca parte a unei îndelungi campanii de a-l înlătura pe liderul autocrat Bashar al-Assad de la putere.
Telegramele diplomatice clasificate arată că departamentul de stat american ar fi finanţat cu 6 milioane de dolari din 2006 funcţionarea televiziunii Barada TV ca şi a altor activităţi din interiorul Siriei.
Pentru opoziţia siriană dolarii americani au început să curgă în timpul mandatului preşedintelui George W.Bush, după ce acesta a îngheţat relaţiile cu Damascul în 2005.
Sprijinul financiar a continuat în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, chiar dacă noua administraţie şi-a propus să refacă relaţiile cu preşedintele Assad.
În ianuarie 2011, SUA şi-au trimis un ambasador la Damasc pentru prima oară în 6 ani de zile.
Potrivit telegramelor publicate de siteul WikiLeaks, oficialii americani de la ambasada SUA din Damasc au devenit îngrijoraţi când au aflat că agenţii sirieni ai informaţiilor ridică semne de întrebare în legătură cu programele americane.
Mai mult, ei au sugerat ca departamentul de stat american să-şi reconsidere implicarea, argumentînd că aceasta ar putea periclita tentativele de apropiere ale administraţiei faţă de Damasc.
Potrivit unei telegrame din aprilie 2009, un diplomat al ambasadei americane spunea că "ar vedea fără nici o îndoială orice fonduri americane către grupuri politice ilegale ca sprijinind schimbarea de regim".
"Nu lucrăm pentru a schimba guvernul sirian"
În conferinţa de presă de la departamentul de stat, purtătorul de cuvânt Mark Toner a încercat să asigure, cu câteva zile în urmă, că programele SUA pentru democraţie în Siria, nu sunt diferite de programele americane din multe alte ţări ale lumii.
Mark Toner a spus că "aceasta reprezintă parte a sprijinului nostru pentru societatea civilă şi organizaţiile nonguvernamentale. Nu lucrăm pentru a submina guvernul sirian. Ceea ce este diferit în această situaţie este că guvernul sirian percepe acest tip de asistenţă drept o ameninţare pentru controlul său asupra poporului sirian”.
Este neclar dacă departamentul de stat finanţează încă grupurile de opoziţie din Siria dar telegramele diplomatice arată că banii au fost dedicaţi programului cel puţin pînă în septembrie 2010.
Întrebat dacă SUA încă finanţează grupurile de opoziţie din Siria, Mark Toner a spus că america lucrează "cu o varietate de actori ai societăţii civile din Siria, cu scopul de a consolida libertatea de expresie şi tipul de instituţii care credem că vor fi vitale pentru un posibil viitor democratic în Siria".