SUA: Șomajul atinge cote „din timpul Marii Depresiuni economice”
Efectul pandemiei cu noul coronavirus asupra economiei SUA seamănă cu situația din 1933.
09 Mai 2020, 09:15
Efectul pandemiei cu noul coronavirus asupra economiei Statelor Unite ale Americii seamănă cu situația din 1933, spun specialiștii. Pe de altă parte, în discuție acum, în Statele Unite, este accesul la medicamentul care se pare că scurtează perioada de refacere pentru cei care au o formă mai grea de îmbolnăvire cu noul coronavirus, despre care guvernatorul orașului New York, Cuomo, spune că a venit din Europa, nu din China.
Noul coronavirus a pus economia în genunchi, spun analiștii de la Washington. Rata șomajului a ajuns în luna aprilie la nivelul celei din timpul Marii Recesiuni din anii 1930 - 14,7 procente. Departamentul Muncii a publicat astăzi raportul pe luna aprilie, în care 20,5 milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce a anulat într-o singură lună toate locurile de muncă create într-un deceniu întreg. Pierderile reprezintă aproape dublul celor din timpul crizei din 2007-2009, situație descrisă atunci drept cea mai dură contracție economică suferită de majoritatea oamenilor. Directorul Consiliului Economic Național, Larry Kudlow, a spus astăzi reporterilor, pe peluza Casei Albe.
Larry Kudlow: Va fi o altă lună dură. Sunt numere foarte dure, vin cu mari suferințe. Este o consecință a pandemiei, este o contracție a economie cauzată de pandemie. Cred că vom avea o foarte puternică creștere de tranziție în a doua jumătate a anului și cred că apoi, dacă vom avea o combinație de politici pro-creștere, pro-stimulare, în care președintele crede cu fermitate, 2021 poate fi un an fantastic, putem avea o mare, mare revenire economică în 2021. Deocamdată numărul cererilor de ajutor de șomaj crește încă săptămânal. Cred că sunt acum 36.000.000.
Analiștii previn că vor trece mulți ani pentru a reveni la rata șomajului de 3,5% pe care Statele Unite o înregistrau în luna februarie şi că singura perioadă comparabilă cu cea de acum este anul 1933, când șomajul a atins 25 de procente. Între timp, cele trei cele mai mari orașe din Statele Unite, New York City, Los Angeles și Chicago, înregistrează în continuare cele mai multe noi cazuri de coronavirus în fiecare zi. Numărul deceselor în întreaga Americă se apropie de 80.000.
Noi informații arată, între timp, că medicamentul antiviral Remdesivir, singurul care s-a dovedit eficient pentru o recuperare mai rapidă a pacienților COVID-19, deși doar modestă în rândul pacienților grav bolnavi, a devenit subiect de controversă și aceasta întrucât spitale mici de comunitate cu mai puțini pacienți cu COVID-19 au primit medicamentul, în vreme ce centrele medicale asediate cu cazuri de coronavirus nu l-au primit.