SUA "nu are nevoie de aprobarea ONU pentru a interveni în Irak"
SUA nu ar avea nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU pentru o intervenţie în Irak, dacă acţionează la cererea Bagdadului, a declarat secretarul general Ban Ki-moon.
21 Iunie 2014, 01:09
Confruntările dintre armata irakiană şi insurgenţi s-au soldat vineri cu 34 de morţi în rândul forţelor de securitate la Al-Qa'im, localitate situată la graniţa cu Siria, au anunţat responsabili locali citaţi de France Presse.
După cum se ştie, rebelii sunniţi din gruparea Statului Islamic din Irak şi Levant au lansat o vastă ofensivă şi au cucerit importante teritorii din patru provincii din nordul şi estul ţării, provocând îngrijorarea comunităţii internaţionale.
Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită din Irak, a declarat că insurgenţii sunniţi trebuie alungaţi din ţară înainte să fie prea târziu.
El a reiterat faptul că irakienii trebuie să se unească indiferent de religie şi comunitate pentru a-i combate pe rebeli.
Aceştia sunt conduşi de Statul Islamic din Irak şi Levant, dar cuprind şi alte grupări, între care partizani ai fostului dictator sunnit Saddam Hussein, răsturnat de la putere de Statele Unite în 2003 şi executat în 2006.
Insurgenţii au reuşit să captureze o fostă uzină de arme chimice datând din perioada regimului Saddam Hussein, a anunţat Departamentul de Stat american.
Totuşi, este puţin probabil ca aceştia să poată produce arme chimice operaţionale, având în vedere starea avansată de degradare a substanţelor ce ar mai putea fi acolo.
Totuşi, Statele Unite rămân preocupate de orice capturare a unui obiectiv militar de către rebeli.
Pe de altă parte, SUA nu ar avea nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU pentru operaţiuni militare în Irak, dacă acţionează la cererea guvernului de la Bagdad, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon într-un interviu acordat cotidianului elveţian Neue Zürcher Zeitung.
SUA vor trebui să decidă dacă intervin în conflict cu trupe terestre sau cu alte mijloace militare şi dacă îşi vor coordona o astfel de acţiune cu puterea regională Iran, a mai spus Ban Ki-moon.
El l-a lăudat totodată pe premierul irakian şiit Nouri al-Maliki pentru că s-a întâlnit recent cu liderii sunniţi, însă a subliniat că acesta va avea nevoie de ajutorul puterilor regionale pentru a reduce tensiunile interreligioase.
Tot în plan diplomatic, secretarul de stat american John Kerry este aşteptat să meargă în curând în Irak, potrivit unor surse parlamentare de la Washington.
La Berlin, diplomaţia germană a calificat situaţia drept extrem de explozivă şi a cerut Bagdadului să formeze un guvern de uniune naţională.
Dacă nu se pot găsi răspunsuri bune, riscăm să asistăm la o dezintegrare a Irakului, a avertizat un purtător de cuvânt al Ministerului german de externe.