SUA "nu ar trebui să-i înarmeze pe protestatarii libieni"
Secretarul american al Apărării, Robert Gates, susţine că Statele Unite ar trebui să evite dezvoltarea unor relaţii mai apropiate cu forţele opoziţiei libiene şi să nu-i înarmeze.
01 Aprilie 2011, 07:42
Deşi Casa Albă spune în continuare că nu este exclusă o înarmare a rebelilor din Libia, dar că administraţia americană nu a luat nici o decizie în acest sens, în audierile de joi, din Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului , Secretarul Apărării Robert Gates a arătat fără nici un echivoc, că se opune înarmării rebelilor.
Robert Gates şi Şeful Marilor State Majore Reunite, amiralul Mike Mullen, au subliniat că Washingtonul nu are încă informaţii precise despre cine sunt membrii forţelor de opoziţie .
Mai mult, Secretarul Apărării a arătat că SUA ar trebui să evite relaţii mai apropiate cu forţele opoziţiei libiene .
Cu perspectiva unei diminuări a rolului SUA în Libia , următoarea decizie esenţială este cum ar putea sprijini America forţele opoziţiei din Libia , din perspectiva unui buget în criză al Pentagonului .
Alte ţări trebuie să ofere asistenţă , a insistat Secretarul Apărării Robert Gates .
"În termenii asigurării antrenamentului, în termenii furnizării de asistenţă rebelilor, sunt multe ţări care o pot face. Aceasta nu este o capacitate pe care o au numai Statele Unite. În ceea ce mă priveşte, cred că altcineva trebuie să o facă ."
Amiralul Mullen a spus că după 2 aprilie avioanele de luptă americane vor fi disponibile să ajute cu lovituri aeriene, dacă comandantul NATO va cere aceasta.
Senatorii au obiectat că Statele Unite abandonează campania militară din Libia exact cînd forţele colonelului Gaddafi se regrupează şi lovesc puternic forţele de opoziţie.
Secretarul Apărării a explicat că presiunile politice şi economice îl vor înlătura în cele din urmă de la putere pe Muammar Gaddafi.
Operaţiuni CIA în Libia
În vreme ce Preşedintele Obama a insistat că nici o forţă militară terestră americană nu va participa în campania din Libia, grupuri mici de agenţi CIA au început să lucreze acolo în urmă cu cîteva săptămîni.
Oficialii americani speră că informaţiile culese de agenţii secreţi americani– inclusiv privind locaţia depozitelor de muniţii ale colonelului Gaddafi şi a trupelor lui în interiorul oraşelor – ar putea ajuta la slăbirea forţelor militare ale regimului Gaddafi suficient pentru a încuraja dezertările din rîndurile sale.
În plus, agenţii americani se întîlnesc cu rebelii pentru a înţeleagă cine sunt liderii lor.
Cînd a început operaţiunea nu existau multe date, a arătat generalul Carter Ham care a predat miercuri Alianţei Nord Atlantice controlul misiunii din Libia .
În Comitetul pentru Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, preşedintele acestuia , congresmanul republican Mike Rogers a spus că se opune înarmării rebelilor .
El a apărat, în schimb , participarea CIA în Libia .
"Dacă ne uităm la ceea ce CIA trebuie să facă în lume, anume să meargă în locuri dificile pentru a culege informaţii în aşa fel încît politicienii, preşedintele, armata , Congresul să poată lua decizii bune, aş fi şocat dacă nu am participa la colectarea de informaţii în Libia .
"Speculaţiile vin din confuzia dezbaterii publice dacă ar trebui sau nu să îi înarmăm pe rebeli. Sunt două lucruri distincte. Eu mă pronunţ foarte puternic împotriva înarmării rebelilor ", a afirmat acesta.
Divizia Activităţilor Speciale ale CIA include grupuri paramilitare care ar putea ghida operaţiunile rebele ca şi loviturile aeriene aliate .
Experţii spun că istoria CIA este plină de eforturi care s-au întors, pînă la urmă împotriva intereselor SUA.
Exemplul clasic este sprijinirea luptătorilor islamici din Afganistan care au reuşit să îi alunge pe sovietici în anii 1980, mişcare care a pregătit , însă , consolidarea grupărilor militante, inclusiv a al-Qaida .