SUA mediază relațiile dintre Israel și palestinieni
Secretarul de stat al SUA a declarat că este încrezător în viziunea "Două state vecine", referindu-se la rezolvarea conflictului conflictului dintre Israel şi palestinieni.
09 Aprilie 2013, 04:57
John Kerry, secretarul de stat al Statelor Unite, a declarat, luni, la Istanbul, că reluarea la întreaga capacitate a relaţiilor Turciei cu Israelul este vitală pentru stabilitatea în regiune.
Procesul de deblocare a relaţiilor turco-israeliene, îngheţate după incidentul de pe nava turcă Mavi Marmara, în 2010, a fost lansat de curând, la finalul vizitei preşedintelui american în Israel.
Conform comentariilor Stratfor, Turcia nu se va implica încă 100%.
Pe de o parte, Turcia înţelege că, fără susţinerea Statelor Unite, îi va fi mult mai greu să se descurce cu efectele războiului civil din Siria sau negocierile sale cu Irakul, pentru că ar trebui să înfrunte influenţa Iranului, iar Turcia - susţine Stratfor - este mult mai preocupată să-şi reconstruiasca situaţia internă, pentru ca abia apoi să-şi reorienteze poziţia externă.
Secretarul de Stat american a revenit, luni, în Israel, la două săptămâni după turneul preşedintelui Barack Obama.
Mișcări de trupe la granița israeliano-iriană
Armata siriană a deplasat mii de soldaţi de pe partea siriană a Platoului Golan spre fronturile de luptă din zona Damascului.
În linie dreaptă, de la frontiera cu Israelul până la capitala siriană sunt aproximativ 50 de kilometri.
Diplomaţi occidentali, citaţi de presa internaţională, au apreciat că dislocarea trupelor siriene din zona liniei de încetare a focului este cea mai importantă din ultimii 40 de ani.
Grupări ale forţelor rebele s-au instalat în sectoarele din care armata siriană s-a retras, pe fondul războiului civil. Israelul avertizează că unele grupări jihadiste ar putea utiliza regiunea ca punct de pronire al unor atacuri asupra teritoriului israelian.
Pe de altă parte, surse ale opoziţiei au semnalat un număr mare de morţi şi zeci de răniţi în luptele din împrejurimile localităţii Homs din Siria, între militanţi Hezbollah şi forţele rebele anti-Assad.
Confruntările continuă de câteva zile. Cotidianul de limbă arabă Al Sharq al-Awsat relatează, citând surse locale, că răniţii au fost transportati la un spital din Beirut.
Hezbollah a impus o încetare a focului pentru transportarea răniţilor.
Media libaneză a relatat, luni, că aviaţia israeliană a survolat la mare înălţime teritoriul libanez.
De menţionat că secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a anunţat că mai mulţi experţi urmează să ajungă în Siria pentru a investiga acuzaţii, potrivit cărora, în conflict, sunt utilizate arme chimice în Siria.
Secretarul de stat american John Kerry, aflat în vizită la Ieusalim, a declarat că este încrezător în viziunea "Două state vecine", referindu-se la rezolvarea conflictului dintre Israel şi palestinieni.
Kerry a mai spus că nu şi-a făcut iluzii în privinţa dificultăţilor la care se aşteaptă, dar trebuie să existe credinţa într-o întâlnire cu preşedintele Shimon Peres, la reşedinţa acestuia din Ierusalim.
Kerry a declarat că Statele Unite vor continua să caute o soluţie diplomatică la problema nucleară iraniană. Washingtonul este conştient de faptul că timpul trece.
Preşedintele Israelului a declarat că ameninţarea iraniană reprezintă cel mai mare pericol pentru regiune, dar nu are nici o îndoială atunci când Washingtonul spune că toate opţiunile sunt pe masă în problema iraniană.