SUA mediază relaţiile dintre Israel şi Palestina
Secretarul de stat american John Kerry încearcă să găsească o formulă care să permită revenirea israelienilor şi palestinienilor la dialog.
05 Aprilie 2013, 07:31
SUA contează pe gestul care să redea Israelului şi palestinienilor încrederea de a reveni la masa negocierilor.
Angajamentul autorităţilor de la Ramallah, că se vor abţine de la inţiative unilaterale în organismele internaţionale şi eliberarea unor deţinuţi palestineni se află printre paşii care ar trebui făcuţi în această direcţie - este mesajul cu care secretarul de stat american John Kerry va reveni în Orientul Mijlociu, la foarte scurt timp după vizita preşedintelui american Barack Obama.
Secretarul de stat american John Kerry, care a avut patru ore de discuţii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la 23 martie, revine în Israel săptămâna viitoare.
Duminică, John Kerry va face escală în Turcia, unde va discuta inclusiv despre războiul civil din Siria şi conflictul dintre Israel şi palestinieni.
Secretarul de stat american încearcă să găsească o formulă care să permită revenirea israelienilor şi palestinienilor la dialog. Kerry contează foarte mult pe gesturi, pentru a da încredere ambelor părţi.
Între idei, ar fi eliberarea de deţinuţi palestinieni şi un angajament al Autorităţii de la Ramallah, că se va abţine de la iniţiative unilaterale suplimentare în cadrul forurilor internaţionale.
Marţi, John Kerry se va întâlni cu preşedintele Mahmoud Abbas, la Ramallah, în acest scop.
Surse diplomatice evocă suspendarea măsurilor unilaterale ale preşedintelui palestinian la Naţiunile Unite pentru a acorda timp mediatorului american în vederea unui nou ciclu de convorbiri israeliano-palestiniene.
De cealalată parte, pentru a-l ajuta pe Mahmoud Abbas, a cărui popularitate în teritoriile palestiniene este în scădere, ar putea fi eliberaţi deţinuţi. Deocamdată sunt doar idei.
Secretarul de stat american s-a întâlnit recent cu Mahmoud Abbas la Amman. Presa a evocat din nou Iniţiativa Arabă de Pace, lansată în 2002, din care Israelul a apreciat pozitiv unele elemente în trecut.
Însă Mahmoud Abbas insistă pe oprirea completă a construcţiilor în teritoriile revendicate pentru viitorul stat, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu doreşte reluarea dialogului fără condiţii prealabile.
Acord pentru "apărarea Ierusalimului"
Regele Abdullah al Iordaniei şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas au semnat un acord care confirmă ceea ce a fost definit drept scop comun: apărarea Ierusalimului şi a locurilor sacre, după cum se arată într-o declaraţie publicată de Casa Regală de la Amman.
Ambele părţi au un obiectiv comun în conservarea identităţii originale faţă de tentativele de schimbare "a identităţii arabe, musulmane şi creştine".
Vineri, la Ramallah, preşedintele Mahmoud Abbas, la o reuniune a Consiliului revoluţionar Fatah, a acuzat Israelul că utilizează arme împotriva manifestanţilor.
Un grup de tineri palestinieni a atacat cu sticle incendiare un post al armatei israeliene, iar soldaţii au ripostat, doi dintre aceştia fiind împuşcaţi mortal.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian, Nabil Abu Rudeina declară că Mahmoud Abbas menţine contactele cu organizaţiile regionale şi acuză Israelul pentru escaladarea violenţelor.