SUA îşi testează reţelele informatice
Experţi din Statele Unite ale Americii şi alte câteva state au simulat un război cibernetic la scară largă, care a implicat mii de participanţi din toată lumea.
Articol de Bogdan Mihai, 30 Septembrie 2010, 12:05
Experţi din Statele Unite ale Americii şi alte câteva ţări din lume au simulat marţi un război cibernetic asupra reţelelor private, potrivit AFP.
"Cyber-Storm 3", care simluează un atac cibernetic la scară largă asupra unei infrastructuri critice, implică mii de participanţi din toată lumea şi este unul din cele mai mari exerciţii de acest gen realizate vreodată.
La exerciţiu au participat şapte departamente americane, între care şi Pentagonul, 11 state federale, 60 de societăţi private şi 12 parteneri internaţionali: Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Ungaria, Japonia, Italia, Olanda, Noua Zeelandă, Suedia şi Elveţia.
Exerciţiul a fost organizat de Departamentul pentru Securitate Internă şi este primul test pentru noul Centru Naţional de Integrare a Securităţii Cibernetice şi Comunicaţiilor (NCCIC).
Centrul a fost lansat în octombrie 2009 şi coordonează operaţiunile cibernetice din SUA, folosind experţi din sectorul public şi privat.
"Răspuns global" la posibile atacuri cibernetice
Brett Lambo, reperzentant al Departamentului pentru Securitate Internă, a declarat că este de aşteptat ca Cyber Storm 3 să dureze trei zile şi a subliniat că acesta reprezintă o simulare.
"Nu lucrăm cu reţele reale", a declarat el, adăugând că participanţii la exerciţiu vor trebui să respingă 1.500 de atacuri ca şi cum ar fi declanşate de adversari de origine necunoscută, care caută să exploateze vulnerabilităţi cunoscute în infrastructura cibernetică.
Phil Reitinger, adjunct al subsecretarului pentru Securitate Internă, a subliniat că exerciţiul permite testarea "capacităţii de a strânge informaţii" provenind de la surse multiple, din sectorul privat, dar şi cel public, pentru a organiza un "răspuns global".
"Exerciţiile de acest tip ne oferă o percepţie asupra a ceea ce suntem capabili să facem, dar şi asupra a ceea ce avem nevoie să facem, cu scopul de a înregistra progrese", a declarat Phil Reitinger.
"Aveam alte dispozitive înainte, dar noul centru îţi permite să ai o structură de organizare care adună toate capacităţile într-un singur loc, pentru ca informaţiile să nu fie împărtăşite doar virtual, ci şi între persoane care respiră acelaşi aer",a adăugat el.
După încheierea exerciţiului, datele furnizate vor fi integrate în planul naţional de securitate cibernetică.