SUA, îngrijorate de programul de înarmare al Chinei
Oficialii militari americani spun că există un pericol crescând al unei confruntări în Pacific între forţele americane şi chineze, întrucât navele chineze au început să le provoace pe cele ale SUA.
12 Ianuarie 2011, 07:36
În urma primului test al avionului de luptă J 20, invizibil pe radare, efectuat marţi de China chiar în timpul vizitei secretarului american al apărării Robert Gates, experţii sugerează că Beijingul ar progresa mai rapid decât erau aşteptările în construirea rivalului american, F 22 Raptor construit de Lockheed Martin şi care este singurul avion operaţional de acest tip din lume.
Directorul american al informaţiilor navale, viceamiralul David Dorsett spune că potenţialul desfăşurării avioanelor de luptă J 20 se află, totuşi, la ani distanţă faţă de acest moment.
Vizita de trei zile la Beijing a secretarului apărării Robert Gates, care intenţionează să relaxeze tensiunile dintre cele două armate vine după ce preşedinţii american, Barack Obama şi chinez, Hu Jintao, au cerut celor două armate să înceapă să lucreze asupra diferenţelor lor de analiză, înaintea vizitei de săptămâna viitoare la Casa Albă a liderului chinez.
Video: Vizita secretarului american al apărării, Robert Gates în China.
Experţi în spaţiul chinez arată, însă, că întâlnirile cu oficiali militari de la Beijing au ilustrat clar încrederea crescândă a armatei chineze în sine însăşi pentru că aceasta vede în Washington o putere în declin iar în Beijing una în ascensiune.
Drept care ar avea puţin interes de a răspunde cererilor Pentagonului pentru o mai mare transparenţă şi o abordare mai responsabilă faţă de securitatea şi pacea regională .
Pentagonul este îngrijorat în legătură cu noul program de înarmare al Chinei, inclusiv în ce priveşte avionul J 20 invizibil pe radare şi racheta antibalistică cu potenţialul de a lovi portavioanele americane.
Pericol crescând al unei confruntări în Pacific
Oficialii militari americani spun că există un pericol crescând al unei confruntări în Pacific între forţele americane şi chineze, întrucât navele chineze au început să le provoace pe cele ale SUA.
Ei arată că noua generaţie de rachete antiportavioane chineze ar putea forţa SUA să îşi păstreze portavioanele de război departe de ţărmurile Chinei şi ale Taiwanului.
Oficialii militari chinezi au replicat că orice noi vînzări de arme de către SUA Taiwanului, vor duce la tăierea relaţiilor militare ale Beijingului cu Washington-ul.
Una dintre temele prioritare ale summit-ului americano-chinez de săptămâna viitoare va fi problema nord-coreeană.
Secretarul Apărării Robert Gates evaluează că Phenianul devine o ameninţare directă la adresa SUA şi că poate dezvolta în 5 ani o rachetă balistică inter-continentală.
China este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord şi s-a dovedit foarte reticentă în a-i critica atitudinea provocatoare în regiune.