SUA încearcă să îşi revină după uraganul Sandy
Sute de mii de newyorkezi sunt încă privaţi de electricitate, încălzire şi apă, iar locuitorii se plâng de o recrudescenţă a criminalităţii.
Articol de Ioana Dogaru, 04 Noiembrie 2012, 10:45
Statele Unite încearcă să îşi revină după trecerea uraganului Sandy, care a devastat Coasta de Est a continentului şi a ucis peste 100 de oameni, inclusiv în Canada.
Deşi armata a mobilizat cantităţi masive de ajutoare şi carburant, presa americană transmite tot mai multe reportaje cu oameni nemulţumiţi de lipsa electricităţii, a alimentelor şi, mai nou, a benzinei, care a devenit o adevărată obsesie - potrivit France Presse.
Cele mai multe informaţii sosesc din regiunea New York.
Sute de mii de newyorkezi sunt încă privaţi de electricitate, încălzire şi apă, iar locuitorii se plâng de o recrudescenţă a criminalităţii şi de lipsa poliţiştilor care să împiedice acest fenomen, transmite corespondentul Radio România la New York, Ani Sandu.
În ce priveşte transportul în comun, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, afirmă că aprope 80% din reţeaua metroului este operaţională, iar mai multe linii vor deveni funcţionale în următoarele zile.
Staţii mobile de benzină au fost trimise în cinci puncte din jurul zonei metropolitane New York City pentru a distribui gratuit combustibil în limita a 38 de litri de persoană - a anunţat, între altele, guvernatorul Andrew Cuomo.
"Continuăm distribuirea de alimente. Vom avea în următoarele zile, în total, cam un milion de mese distribuite şi vreau să le mulţumesc încă o dată tuturor organizaţiilor non profit care ne ajută cu împărţirea lor către populaţie. Vreau, de asemenea, să mulţumesc preşedintelui pentru aprobarea solicitării noastre şi pentru majorarea cu 15% pe lună a sumei aferente programului de asistenţă pentru hrană", a declarat Andrew Cuomo.
Maratonul de la New York, cel mai faimos din lume, nu va mai avea loc, atât autorităţile, cât şi organizatorii considerând că nu este momentul potrivit pentru o cursă.
Mai mult, organizatorii dispun de un fond de sprijin de 2,6 milioane de dolari în beneficiul victimelor şi vor dona stocurile care urmau să fie folosite pentru maraton: alimente, pături, toalete portabile sau generatoare.
Specialiştii estimează că pagubele asigurate provocate de Sandy ar putea să se ridice la 20 de miliarde de dolari, iar cele economice la 50 de miliarde.
Americanii au înfruntat un val de zvonuri false
Pe lângă dezastre şi lipsuri, americanii de pe Coasta de est mai au un inamic: milioanele de zvonuri false postate în ultima săptămână pe reţele de socializare pe internet, precum Facebook şi Twitter.
Agenţia Americană pentru Gestionarea Crizelor (FEMA) a fost nevoită să lanseze pe site-ul propriu o secţiune de verificare a zvonurilor, pentru a contracara informaţiile false după trecerea uraganului Sandy, ne-a informat redactorul România Actualităţi, Laurenţiu Văduva.
Americanii pot verifica acum dacă o informaţie este falsă sau nu, consultând simplu site-ul agenţiei FEMA.
Anunţul a fost făcut chiar pe contul de Twitter al instituţiei.
Zvonuri pe reţelele sociale
Explicaţia este simplă şi într-un fel omenească. Speriaţi de furtună, americanii au apelat masiv la reţele, precum Facebook sau Twitter, pentru a se informa cu privire la situaţia dinainte şi de după uragan, şi n-ar fi făcut-o bineînţeles numai ei.
Cum era de aşteptat însă, superfurtuna a generat şi o inflaţie de informaţii false.
Agenţia Americană pentru Managementul Crizelor, un fel de ISU la noi, a reuşit deja să dezmintă o parte din fluxul acestora.
Unul dintre zvonuri era despre tichetele alimentare în valoare de 300 de dolari, care ar fi fost oferite victimelor penelor de curent. Altul anunţa angajări pentru curăţarea străzilor din New York şi New Jersey, oportunităţi de muncă, dar iarăşi false.
Crucea Roşie americană vine în sprijinul reţelelor de socializare şi spune că acestea au sprijinit enorm operaţiunile umanitare şi de salvare, pentru că oamenii au putut comunica astfel mult mai uşor decât prin metodele clasice.
Potrivit France Presse, numai pe Twitter au fost postate 20 de milioane de mesaje în mai puţin de o săptămână.
Evident, mulţi au transmis mesaje false.
Pe unii, aceste dezinformări au început însă să-i coste.
Un bărbat devenit celebru pentru cantitatea de mesaje false postate şi a pierdut toate funcţiile politice pe care le ocupa la nivel local.