SUA confirmă sigilarea puţului din Golful Mexic
Reprezentanţii companiei British Petoleum au efectuat un test de presiune pentru a verifica rezistenţa dopului de ciment pus deasupra puţului din care s-au scurs milioane de barili de petrol.
20 Septembrie 2010, 09:07
Autorităţile americane au confirmat oficial sigilarea definitivă a puţului de petrol din Golful Mexic, a cărui ruptură a cauzat deversarea câtorva milioane de barili în apele de coastă.
Casa Albă a primit cu satisfacţie această veste, iar preşedintele Barack Obama a promis că va face tot posibilul pentru a-i ajuta pe locuitorii afectaţi de ceea ce se consideră a fi cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.
După ce americanii, mai cu seamă, sigur, locuitorii Golfului Mexic, şi-au petrecut întreaga vară urmărind cu oroare deversările de petrol, în urma exploziei de la 20 aprilie a platformei "Deepwater Horizon", operată de British Petroleum, duminică, în fine, după un test final de presiune, a fost anunţată sigilarea definitivă a puţului Macondo.
După cinci luni, pe care multe voci le califică drept agonizante, responsabilul guvernului federal pentru răspunsul la dezastru, amiralul Ted Allen, a confirmat oficial că "puţul a fost omorât".
Între timp, însă, cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria americii a cauzat un coşmar ecologic şi economic pentru locuitorii Golfului Mexic, de la Florida la Texas, a atras investigaţii federale civile şi penale.
Forajele petroliere, sub o supraveghere mai strictă
Dezastrul ecologic a determinat o mai severă supraveghere guvernamentală a industriei petroliere, venind inclusiv cu un moratoriu costisitor asupra exploatărilor petroliere în apele de coastă ale SUA.
Consecinţele dezastrului vor continua să aibă ani de zile un dureros impact asupra locuitorilor Golfului, dar ele vor continua şi în sălile unde liderii British Petroleum, de la Houston la Londra, îşi vor ţine şedinţele.
Pe piaţa bursieră, compania este încă în pierdere, cu 37 la sută faţă de nivelul anterior lui 20 aprilie.
Compania British Petroleum a plătit, până acum, 8 miliarde de dolari în campania de curăţare a Golfului Mexic şi a înfiinţat un fond de compensare a celor afectaţi de deversările de petrol, în valoare de 20 de miliarde de dolari.
Pe de altă parte compania aşteaptă să vadă dacă Departamentul Justiţiei îi va intenta procese penale.
La 15 iulie inginerii British Petroleum au oprit scurgerile de petrol cu un capac plasat deasupra puţului avariat, după ce acesta a deversat în apele Golfului Mexic mai mult de patru milioane de barili de petrol, de aproape 16 ori mai mult decât în urma dezastrului Exxon Valdez din Alaska în 1989.