SUA condamnă "actele barbare" ale regimului sirian
Administraţia americană a condamnat "represiunile sângeroase" ale regimului sirian împotriva protestatrilor pro-democraţie şi a cerut preşedintelui Bashar al-Assad să înceteze violenţele.
14 Iunie 2011, 07:53
Administraţia americană a condamnat încă o dată "represiunile sângeroase" ale regimului sirian împotriva protestatrilor pro-democraţie şi a cerut preşedintelui Bashar al-Assad să înceteze violenţele.
Casa Albă a condamnat "în termeni foarte vehemenţi" violenţele din Siria.
"Trebuie să aibă loc o tranziţie. Dacă preşedintele Assad nu conduce această tranziţie, atunci trebuie să se retragă", a spus purtătorul de cuvânt Jay Carney, în vreme ce colegul său de la Departamentul de Stat, Mark Toner, a arătat că în urma atacurilor de la sfârşitul săptămânii împotriva civililor devine din ce în ce mai clar că preşedintele Assad nu are nici o intenţie de a face reforme.
"Ceea ce s-a întîmplat la sfârşitul săptămânii este absolut revoltător şi condamnăm aceste acte barbare în cei mai puternici termeni" a declarat Jay Carney.
Întrebat dacă SUA ar putea lua în considerare o acţiune militară sau dacă ar sprijini Turcia să acţioneze militar pentru a-i ajuta pe civilii de la graniţa siriană, Mark Toner a spus că “nicio opţiune nu este exclusă când vorbim despre ceea ce se întîmplă în Siria. Dar aceasta este o decizie a guvernului turc. În ce priveşte Turcia, care se confruntă cu o problemă reală de-a lungul graniţei sale, o problemă a refugiaţilor, suntem hotărâţi să încercăm să ajutăm".
Mark Toner a mai spus că SUA continuă să sprijine adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate de condamnare a regimului Assad.
"Continuăm să credem în valoarea unei asemenea rezoluţii ca mod de a exercita mai multă presiune asupra preşedintelui Assad" a declarat Mark Toner.
SUA sprijină proiectul de rezoluţie introdus de cei patru membri ai Uniunii Europene din Consiliul de Securitate, care condamnă acţiunile regimului sirian. Rusia şi China se opun unui asemenea demers, în vreme ce Africa de Sud, Brazilia şi India au rezerve serioase.