SUA cere armatei egiptene să protejeze ziariştii
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, consideră ca inacceptabile atacurile împotriva ziariştilor aflaţi în Egipt, activiştilor pentru drepturile omului, diplomaţilor şi demonstranţilor paşnici.
04 Februarie 2011, 08:27
Secretarul de stat Hillary Clinton a criticat aspru atacurile împotriva ziariştilor aflaţi în Egipt care acoperă pentru publicul internaţional şi egiptean evoluţiile din ţară, ca şi pe cele împotriva activiştilor pentru drepturile omului, diplomaţilor şi demonstranţilor paşnici.
În orice circumstanţe, atacurile sunt inacceptabile, a acuzat Hillary Clinton.
"În mod special în timpuri de criză guvernele trebuie să-şi demonstreze angajamentul faţă de valorile universale. Există o clară responsabilitate din partea guvernului egiptean, inclusiv a armatei de a-i proteja pe cei ameninţaţi", a spus secretarul de stat.
Este esenţial ca alegerile prezidenţiale din septembrie să fie libere şi corecte, a spus secretarul de stat american.
"Cer guvernului şi unei reprezentări ample şi credibile a opoziţiei din Egipt, societăţii civile şi facţiunilor politice să înceapă imediat negocieri serioase asupra unei tranziţii paşnice şi responsabile", a declarat Hillary Clinton.
Potrivit Naţiunilor Unite, cel puţin 300 de oameni au fost până acum ucişi iar mii de persoane rănite.
Plan american pentru plecarea lui Mubarak de la putere
Chiar dacă preşedintele Mubarak respinge cu vehemenţă ideea plecării imediate de la putere, administraţia Obama este în contact cu înalţi oficiali egipteni pentru a discuta un plan prin care un guvern de tranziţie ar începe imediat un proces de reformă constituţională prin care să se deschidă sistemul electoral al ţării pentru organizarea de alegeri libere şi corecte.
Potrivit planului, guvernul de tranziţie ar putea fi condus de vicepreşedintele Omar Suleiman şi susţinut de armata egipteană.
Conform planului, guvernul de tranziţie ar trebui să invite membrii umai multor grupuri de opoziţie, inclusiv Frăţia Musulmană, pentru a începe acest proces.
Este numai una din opţiunile în discuţie cu oficiali egipteni de nivel înalt din jurul preşedintelui Mubarak pentru a-l convinge să părăsească puterea.
Nu există, însă, niciun indiciu că vicepreşedintele Suleiman sau armata ar fi gata să-l abandobeze pe Hosni Mubarak.
Între timp, la Washington se ridică noi întrebări în legătură cu agenţiile de informaţii. Au avertizat ele, în urma căderii guvernului tunisian, în mod adecvat Casa Albă şi pe membrii Congresului în legătură cu perspectiva extinderii protestelor în lumea arabă şi în special, în Egipt?!
Joi, vicepreşedintele Biden i-a telefonat vicepreşedintelui Suleiman cerîndu-i "începerea imediată de negocieri credibile pentru tranziţia la un guvern democratic".
Tot joi Senatul american a adoptat o rezoluţie care îi cere lui Hosni Mubarak să înceapă transferul de putere către un guvern interimar.
Emisarul administraţiei Frank Wisner şi-a întrerupt brusc vizita la Cairo după ce, în urma mesajului dur de marţi seara al preşedintelui Obama trimis celui egiptean, Hosni Mubarak a refuzat o a doua întîlnire cu ambasadorul Wisner.