SUA cer Rusiei retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cere Rusiei să îşi retragă trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei sale cu Ucraina.
28 Martie 2014, 22:45
Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut astăzi Rusiei să îşi retragă trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina şi să negocieze cu comunitatea internaţională.
În pofida respingerii informaţiilor ca neadevărate de către Moscova, Pentagonul susţine că cei peste 30.000 de militari nu ar participa la vreun exerciţiu, iar preşedintele Obama, la rândul său, apreciază că Rusia fie urmăreşte intimidarea Ucrainei, fie alte scopuri.
Noi îngrijorări în legătură cu prezenţa trupelor Rusiei la graniţa cu Ucraina au fost exprimate de preşedintele american, Barack Obama, într-un interviu pentru CBS.
"Am văzut o serie de trupe grupate la acea frontieră, sub pretextul unor exerciţii militare, dar nu este ceva ce Rusia ar face în mod normal. Ar putea fi, pur şi simplu, un efort de a intimida Ucraina sau s-ar putea ca Rusia să aibă şi alte planuri.
"În orice caz, de ce avem nevoie acum pentru a rezolva această situaţie şi a detensiona conflictul ar fi ca Rusia să îşi retragă aceste trupe şi să înceapă negocieri directe cu guvernul ucrainean şi, de asemenea, cu comunitatea internaţională" a spus Barack Obama.
Preşedintele SUA a condamant revenirea la practici răspândite în timpul războiului rece şi a spus că Vladimir Putin ar putea să interpreteze greşit acţiunile ţărilor occidentale.
"Cu siguranţă, interpretează greşit politica externă americană. Nu avem niciun interes să încercuim Rusia şi nu avem niciun interes în Ucraina, în afară de a permite poporului ucrainean să ia propriile decizii în privinţa vieţii sale. Respingem ideea că există o sferă de influenţă la graniţa cu Rusia care ar justifica invadarea altor ţări" a precizat liderul american.
Probabilitatea unei invazii în estul Ucrainei, "în creştere"
Declaraţiile preşedintelui Obama vin după ce Pentagonul a anunţat că monitorizează cu atenţie şi îngrijorare situaţia de la graniţa cu Rusia şi că nu vede dovezi că ar exista exerciţii ale trupelor Rusiei.
Surse din comunitatea de informaţii din SUA spun, de asemenea, că probabilitatea unei invazii în estul Ucrainei ar fi în creştere.
Întrebarea în acest moment este cum ar putea comunitatea internaţională să îl sancţioneze pe Putin pentru acţiunile de până acum, dincolo de a porni o confruntare armată, pe care în mod justificat Vestul nu şi-o doreşte, scrie conducerea editorială a cotidianului "New York Times".
Într-un articol de opinie publicat astăzi, editorialiştii americani notează că unele ţări europene sunt dependente de gazul rusesc şi că nu prea ar vrea ca sancţiunile să meargă prea departe.
Obama trebuie să găsească un echilibru între discursul şi acţiunile sale, asigurându-se că, dacă promite penalizări, chiar poate să le pună în practică, scrie conducerea editorială a "New York Times".
Aceasta salută sprijinul financiar către Ucraina atât din partea FMI, cât şi a SUA, după ce Congresul american a aprobat acordarea de garanţii de împrumut de 1 miliard de dolari.
Întreaga lume trebuie să fie gata să ofere şi mai mult ajutor, dacă va fi nevoie, mai spun editorialiştii ziarului american.
Robert Kagan, de la Institutul Brookings, pe de altă parte, notează într-un articol în "Washington Post" că, deşi americanii nu vor o implicare mai mare a SUA în Ucraina, ei sunt nemulţumiţi de modul în care preşedintele Obama gestionează situaţia.
Kagan explică acest paradox prin faptul că, deşi americanii sunt într-o perioadă în care îşi doresc ca SUA să nu mai intervină atât de mult în conflicte internaţionale, această atitudine nu este deloc una cu care se mândesc şi de aceea nu sunt mulţumiţi că preşedintele le oferă fix ceea ce îşi doresc.