SUA cer FMI o "monitorizare mai atentă" a politicilor valutare
Secretarul trezoreriei SUA solicită Fondului Monetar Internaţional să semnaleze cand o ţara îşi depreciază sau apreciază artificial moneda. China este vizata indirect.
10 Octombrie 2010, 07:52
Administraţia americană a cerut Fondului Monetar Internaţional să monitorizeze mai atent politicile valutare şi de stocare a rezervelor valutare.
Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a cerut în reuniunea FMI şi a Băncii Mondiale, eforturi mai mari de reechilibrare a economiei globale prin convingerea pieţelor emergente să îşi crească cererea internă în loc să se bazeze masiv pe exporturi, în vreme ce alte ţări - între care SUA - ar trebui să economisească mai mult.
"America va face partea sa în realizarea ajustărilor către o creştere globală mai echilibrată" a arătat secretarul american al Trezoreriei.
Potrivit lui Timothy Geithner, FMI trebuie să-şi îndeplinească rolul de supraveghere a sistemului financiar, inclusiv să avertizeze în legătură cu ţările care îşi depreciază moneda sau adună uriaşe surplusuri.
SUA acuză China că menţine artificial cursul yuan-ului
Secretarul Trezoreriei nu a menţionat nicio ţară dar referirea priveşte evident China, întrucât cifre recente ale FMI arată că rezervele valutare ale Chinei sunt de 2.447 miliarde de dolari, cele mai mari din lume şi aproximativ 30% din cele globale.
Washington-ul spune că Beijingul cumpără mari sume de dolari pentru a-şi menţine yuan-ul artificial de scăzut, ceea ce dezechilibrează comerţul global prin creşterea exporturilor chinezeşti.
Consolidarea rolului FMI în supravegherea politicilor de evaluare a valutelor ar putea da o greutate globală eforturilor SUA de a convinge China să-şi aprecieze într-un ritm mai rapid yuan-ul.
China a arătat însă că tensiunile valutare ar trebui rezolvate în timp odată cu creşterea economică globală.
FMI ia în considerare să acorde o mai mare greutate supravegherii economiilor celor cinci puteri cheie - SUA , zona euro, China, Japonia şi Marea Britanie - prin publicarea de rapoarte simultane care ar putea veni cu o evaluare mai exactă în legătură cu eventuale consecinţe neintenţionate ale politicilor lor asupra altor ţări.