SUA cer Chinei implicare în criza coreeană
Administraţia americană cere autorităţilor de la Beijing să adreseze Coreei de Nord un mesaj "consistent şi unificat" prin care să îi solicite "să înceteze provocările" la adresa vecinului din sud.
25 Noiembrie 2010, 08:48
Deşi chiar unii oficiali dar mai ales analiştii se întreabă câtă influenţă are de fapt China asupra Coreei de Nord, administraţia Obama a cerut miercuri Beijingului să facă presiuni asupra Phenianului pentru a pune capăt acţiunilor provocatoare împotriva Coreei de Sud.
Washington-ul spune că atacul de marţi împotriva unei insule sud coreene în care si-au pierdut viaţa doi civili şi doi militari este o încălcare premeditată a armistiţiului din 1953 care a încheiat războiul coreean.
La Departamentul de Stat purtătorul de cuvânt P.J. Crowley a arătat că Beijingul, cel mai apropiat aliat al Phenianului, "are datoria de a-i spune că actele deliberate ale sale care au intenţionat să inflameze tensiunile din regiune nu sunt acceptabile".
China poate juca un rol cheie în reducerea tensiunilor şi este "esenţială pentru avansarea Coreei de Nord pe o direcţie fundamental diferită", a mai spus P.J. Crowley.
Trebuie însă ca Beijingul să spună clar cine poartă responsabilitatea pentru situaţia actuală, a adăugat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat în conferinţa de presă de miercuri. Diplomaţii americani au transmis acest mesaj oficialilor chinezi în Washington şi Beijing.
Administraţia americană cere un mesaj "consistent şi unificat" care să fie adresat Coreei de Nord şi care să spună că aceasta "trebuie să înceteze provocările".
China a fost însă rezervată în declaraţiile sale cerând ambelor părţi doar reţinere de la a recurge la forţă.
Cel mai grav conflict armat din anii 1980 încoace
Schimbul de obuze de marţi dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud este cel mai grav din anii 1980 încoace, când Phenianul a bombardat un avion de pasageri şi a detonat o bombă în Myanmar într-o tentativă de a-l asasina pe preşedintele sud coreean aflat în vizită.
Experţii în regiune spun că, deşi criza este mai periculoasă decât în mod normal, din raţiuni politice şi nu militare este improbabil ca ea să escaladeze într-un tip de conflict armat care să forţeze un răspuns militar din partea SUA.
Bombardarea insulei sud coreene de către Phenian, alături de expunerea atent coregrafiată a unui nou program nuclear, au pus SUA în faţa unei masive provocări strategice într-una din cele mai periculoase părţi ale lumii.
La încheierea unei sesiuni de urgenţă la Casa Albă, preşedintele Barack Obama i-a telefonat preşedintelui sud coreean Lee Myung-bak pentru a-l asigura că SUA rămân "ferm şi total decise să apere Coreea de Sud", dar oficiali militari americani spun că Washington-ul cere Seulului să se reţină de la a folosi forţa pentru că "nimeni acum nu doreşte o escaladare a crizei".
Cert este că cei doi preşedinţi au convenit desfăşurarea unui exerciţiu militar comun ca un prim răspuns la atacurile nord coreene.
Exerciţiul va include trimiterea în regiune a portavionului USS George Washington şi a altor nave, atât pentru a descuraja noi atacuri din partea Phenianului dar şi pentru a semnala Chinei că, în cazul în care nu reuşeşte să-şi convingă aliatul să se reţină de la recurgerea la forţă, va vedea o prezenţă americană şi mai mare în vecinătate.
Experţii în zonă spun că Phenianul ar fi "pământul opţiunilor mizerabile" şi că preşedintele Barack Obama se vede încă o dată forţat să aleagă între opţiuni dificil de acceptat: să răspundă cu condamnări verbale şi cu o modestă înăsprire a sancţiunilor care au făcut prea puţin pentru a preveni noi atacuri, să înceapă exerciţii militare care sunt în mare parte simbolice sau să reacţioneze în forţă, ceea ce ar putea risca să conducă la un război amplu în care Seulul va fi prima ţintă a obuzelor nord coreene.
Decizia de a trimite portavionul Washington a venit după ce preşedintele Lee Myung-bak a arătat că va ordona lovituri militare împotriva Coreei de Nord dacă vor exista indicii privind noi atacuri. În Coreea de Sud se află staţionaţi 29.000 de militari americani.
Oficiali americani spun că au fost lansate 175 de obuze marţi de către Coreea de Nord şi Coreea de Sud, dar că imagini prin satelit nu ar arată dovezi vizibile privind pregătiri de război.