SUA caută soluţii pentru situaţia din Libia
Preşedintele american Barack Obama a cerut echipei sale de securitate naţională să pregătească opţiuni pentru soluţionarea crizei din Libia.
24 Februarie 2011, 07:44
Preşedintele american Barack Obama a cerut echipei sale de securitate naţională să pregătescă o serie completă de opţiuni pentru o soluţionare a crizei din Libia.
Barack Obama a declarat că măsurile includ "acele acţiuni pe care noi le-am putea întreprinde, pe cele pe care le putem coordona cu aliaţii şi partenerii noştri sau cele pe care le vom lua în cadrul instituţiilor multilaterale".
Departamentul de stat american spune că între opţiuni se numără îngheţarea conturilor oficialilor libieni, inclusiv ale preşedintelui Gaddafi.
Unii membri din congresul american cer acţiuni directe ca impunerea unei zone de interdicţie a zborurilor.
Preşedintele american a arătat că secretarul de stat, Hillary Clinton, se va afla luni la Geneva pentru convorbiri internaţionale menite să pună capăt vărsării de sânge din Libia, iar subsecretarul pentru afaceri politice, William Burns va merge în Europa pentru a se consulta cu aliaţii.
În primele sale comentarii publice de la izbucnirea revoltelor din Libia, preşedindele Obama a arătat că "este imperativ ca naţiunile să vorbească cu o singură voce".
Oficiali americani spun că administraţia şi-a temperat reacţia pentru a da timp ca americanii din Libia să poată fi evacuaţi în siguranţă.
Acum, pe un ton categoric, preşedintele american a cerut încetarea atacurilor forţelor de securitate ale regimului Gaddafi împotriva populaţiei şi s-a oprit puţin de la a-i cere liderului libian să părăsească puterea.
Barack Obama a declarat că "suferinţele şi vărsările de sânge sunt inacceptabile. Aşa cum sunt şi ameninţările, ordinele de a împuşca protestatari paşnici şi de a pedepsi poporul Libiei. Aceste acţiuni violează normele internaţionale şi fiecare standard al decenţei . Violenţa trebuie să înceteze".
O mare parte din estul Libiei nu s-ar mai afla sub controlul forţelor guvernamentale
Potrivit mai multor agenţii de presă, în mai multe oraşe din Libia, oamenii au ieşit pe străzi în semn de bucurie, iar militarii au refuzat să se supună ordinului de a deschide focul împotriva manifestanţilor.
Agenţia de presă Reuters menţionează că la Tripoli este linişte, dar domeneşte frica.
Miercuri, ministrul libian de interne şi cel de justiţie şi-au dat demisia în semn de protest faţă de folosirea excesivă a forţei, iar numeroşi diplomaţi critică acum regimul colonelului Gaddafi.
Bilanţul confruntărilor de până acum este imposibil de aflat.
Human Rights Watch vorbeşte de aproximativ 300 de morţi, în timp ce o altă organizaţie pentru apărarea drepturilor omului evocă, potrivit BBC, 700 de morţi.
Măsuri pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi a anunţat că un avion special pentru repatrierea cetăţenilor români din Libia va pleaca joi din Bucureşti cu destinaţia Tripoli.
Până acum 100 de români au reuşit să se întoarcă în ţară cu aeronavele trimise de alte state, iar ministerul de externe român încearcă să menţină un contact permanent cu toţi cei 450 de români aflaţi în Libia.
Potrivit ministrului Teodor Baconschi, există, însă, probleme de comunicare din cauză că nu funcţionează internetul şi telefonia mobilă.
Românii aflaţi la distanţe mari de Tripoli au fost sfătuiţi să aştepte încetarea violenţelor, întrucât transportul către capitală nu poate fi făcut în siguranţă.