SUA caută rute alternative de transport spre Afganistan
Administraţia americană negociază acorduri de transport cu Kazahstanul, Uzbekistanul şi alte ţări care ar permite transportarea pe teritoriul lor a resurselor pentru zona de război din Afganistan.
05 Iulie 2011, 07:44
În perspectiva unei potenţiale închideri de către Pakistan a rutelor de transport a resurselor de combustibil, alimente şi echipamente pentru războiul din Afganistan , armata americană îşi extinde rapid posibile rute în Asia Centrală .
Se aşteaptă ca rutele alternative să crească substanţial costul războiului şi ca Statele Unite să fie mai dependente de ţările din Asia Centrală .
Pentru că Afganistanul nu are deschidere la mare, iar Iranul ostil blochează accesul dinspre Vest , oficialii de la Pentagon din domeniul logisticii au puţine alternative .
Cu toate acestea ei spun că au planuri de urgenţă în cazul în care rutele de transport din Pakistan devin inaccesibile .
Într-o asemenea alternativă însă, armata americană va trebui să asigure resursele în mare parte prin transport aerian, o metodă ce s-ar putea dovedi puţin durabilă întrucît ar putea costa de 10 ori mai mult decât transportul prin Pakistan .
Astăzi , aproape 40 % din transporturile de suprafaţă sosesc în Afganistan din nord, de-a lungul unei reţele de rute combinate în Asia Centrală pe care Pentagonul o numeşte Reţeaua de Distribuţie Nordică .
Negocieri pentru acorduri de transport spre Afganistan
Administraţia Obama este în negocieri pentru acorduri de transport cu Kazahstanul, Uzbekistanul şi alte ţări care ar permite transportarea pe teritoriul lor a resurselor pentru zona de război din Afganistan .
Washingtonul doreşte, de asemenea, ca acordurile să dea undă verde transportului vehiculelor şi altor echipamente dinspre Afganistan, odată cu retragerea unei treimi din forţele americane până în septembrie anul viitor .
Prin noua orientare către Asia Centrală, armata SUA devine însă , dependentă de regimuri autoritare, ceea ce a adus critici din partea grupurilor pentru drepturile omului care susţin că administraţia Obama ar fi oportunistă cu dictatorii.
De pildă, mai mult de o treime din ruta nordică de transport trece prin Azerbaidjan , o ţară cu o "corupţie extinsă", potrivit raportului anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului .
Cel mai mare potenţial de obstrucţie vine însă , din partea Uzbekistanului care a cerut armatei americane să părăsească ţara după ce Washingtonul a acuzat uciderea a sute de protestatari de către regimul preşedintelui Islam Karimov în 2005 .
Unele rute din reţeaua nordică de transport care a început să fie dezvoltată către sfârşitul preşedinţiei George Bush încep în porturile baltice şi traversează prin căi ferate Rusia şi Asia Centrală.
O altă rută cheie începe la Marea Neagră şi traversează regiunea caucaziană.
Ca logistică , spun oficialii de la Pentagon , reţeaua este "un miracol".
Există însă , două limitări majore a ceea ce Pentagonul poate transporta prin Asia Centrală . Una este aceea că transporturile sunt în general limitate la alimente , apă şi materiale de construcţie , transportul muniţiilor fiind interzis.
A doua limitare este aceea că transportul nu se poate face decât într-o singură direcţie şi că nimic nu se poate transporta înapoi, dinspre zona de război .
Este ceea ce încearcă acum să negocieze oficialii americani. Ridicarea restricţiilor este crucială pentru retragerea până în septembrie anul viitor a celor 33.000 de militari trimişi în Afganistan ca forţe suplimentare .