SUA avertizează asupra tentativelor Rusiei pentru dominaţia în regiune
Rusia ar încerca nu doar să contracareze sancţiunile internaţionale, dar şi să îşi maximizeze influenţa.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Mai 2022, 23:56
Statele Unite avertizează că Rusia se foloseşte, pe lângă criza umanitare gigantică, dramele şi distrugerile pe care le-a provocat în Ucraina, de o combinaţie perfidă de factori pentru a-şi asigura dominaţia în regiune. Astfel, în timp ce şi-a asigurat controlul treimii nordice a Mării Negre, amplifică criza alimentară, prin blocarea importantelor exporturi de grâne din Ucraina şi agită, în acelaşi timp, ameninţarea nucleară. Rusia ar încerca nu doar să contracareze sancţiunile internaţionale, dar şi să îşi maximizeze influenţa în regiune.
Corespondenta RRA, Doina Saiciuc, a transmis de la Washington.
Doina Saiciuc:Noi informaţii desecretizate ale Statelor Unite arată că blocada navală rusă a pus, practic, capăt oricărui comerţ în porturile ucrainene, în ceea ce liderii mondiali califică un atac deliberat asupra lanţurilor de alimentare globală, care a escaladat temerile instabilităţii politice. Potrivit unui document al Guvernului american obţinute de "Washington Post", forţele navale ale Rusiei controlează întregul trafic din treimea nordică a Mării Negre, făcând nesigur traficul comercial. Potrivit unui oficial american citat sub condiţia anonimatului, blocada care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina în februarie a blocat traficul maritim civil, "făcând captive exporturile agricole ucrainene şi punând în pericol lanţurile de alimentare globală". Ucraina asigură 10% din exporturile mondiale de grâu, iar vasta majoritatea a acelor exporturi, aproximativ 95% în 2020, au fost transferate prin porturile de la Marea Neagră. Resursele alimentare pentru milioane de oameni din întreaga lume au fost luate, practic, ostatice de către armata rusă, a spus secretarul de stat Antony Blinken săptămâna trecută, la Naţiunile Unite. La Departamentul de Stat, purtătorul de cuvânt Ned Price a declarat că Administraţia americană este profund îngrijorată în legătură cu consecinţele şi implicaţiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Ned Price: Una din cele mai îngrijorătoare consecinţe este creşterea preţurilor la alimente, la diverse produse pe care războiul Rusiei a cauzat-o. Aceasta este, desigur, rezultatul faptului că mare parte a Ucrainei a fost subiectul agresiunii ruseşti, violenţei ruseşti. Au fost moarte şi distrugeri cauzate de forţele ruse, dar şi pentru că forţele Rusiei au atacat silozuri, nave cu alimente, au făcut, bineînţeles, imposibilă plantarea şi culegerea roadelor în Ucraina, ţară care este o sursă majoră de grâu şi îngrăşăminte în regiune şi dincolo de ea şi de aceea, am urmărit să facem mai multe lucruri. Înainte de toate, cea mai eficientă cale de a pune capăt escaladării preţurilor alimentelor ar fi, bineînţeles, încetarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta am încercat să facem, inclusiv prin consolidarea poziţiei Ucrainei la masa negocierilor, în vreme ce facem Moscova responsabilă, impunând sancţiuni împotriva ei, inclusiv în ce priveşte controlul exporturilor.
Doina Saiciuc:Mulţi analişti spun că Vladimir Putin deţine încă două cărţi majore împotriva Occidentului, chiar dacă invazia în Ucraina merge prost, iar economia Rusiei este în pragul unei recesiuni la scară istorică. O carte este cea nucleară, iar cealaltă, criza alimentară globală, pe care Moscova pare decisă să o folosească pentru a relaxa sancţiunile dure impuse de Occident. Între timp, analiştii de la Institutul pentru Studii de Război arată că probabil, forţele ruseşti au abandonat eforturile de a realiza o singură amplă încercuire a forţelor ucrainene în estul Ucrainei şi încearcă în schimb să asigure încercuiri mici, care să le permită avansuri graduale. Pe de altă parte, experţii de la Institutul pentru Studii de Război cred că forţele Rusiei vor fi nevoite să facă faţa unor lupte urbane prelungite, dacă vor încercui cu succes oraşul Severodoneţk.