SUA ar putea deveni "cel mai mare producător de petrol"
SUA ar putea deveni cel mai mare producător de petrol din lume până în 2020, a anunţat Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), potrivit Bloomberg.
12 Noiembrie 2012, 13:45
Statele Unite vor depăşi Arabia Saudită în privinţa producţiei de petrol, în următorul deceniu, astfel încât cel mai mare consumator al lumii va fi aproape independent din punct de vedere energetic, a anunţat luni Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), transmite Bloomberg.
"Statele Unite, care în prezent importă aproximativ 20% din totalul necesarului său de energie, devin aproape independente din punct de vedere energetic.
Aceasta este o inversare majoră a tendinţei observate în majoritatea altor state care importă energie", se arată în raportul AIE.
Cererea de petrol pe plan mondial va creşte la 99,7 milioane de barili pe zi în 2035, faţă de 87,4 milioane anul trecut, susţine Agenţia Internaţională a Energiei, organismul care consiliază statele industrializate în probleme de energie.
Creşterea cantităţilor extrase din formaţiunile stâncoase solide vor transforma SUA în cel mai mare producător de petrol din lume către 2020, se arată în raportul AIE.
Reducere a importurilor
Agenţia estimează că noile resurse din SUA (mai ales zăcămintele de gaze de şist) vor reduce importurile şi vor transforma America de Nord într-un exportator net la orizontul anului 2030.
Arabia Saudită a extras luna trecută 9,8 milioane de barili de petrol pe zi, conform datelor Bloomberg, în timp ce producţia SUA a fost de 6,7 milioane de barili pe zi. SUA dezvoltă cu succes zăcământul Bakken, datorită avansului tehnologic american în dezvoltarea fracturării hidraulice şi a forajului orizontal.
AIE estimează că statele membre vor plăti probabil 125 dolari pe baril pentru petrolul importat până în 2035, în timp ce la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a ajuns săptămâna trecută la valoarea de 108 dolari.
Eforturile liderilor mondiali de a promova eficienţa energetică "dezamăgesc" şi nu sunt la înălţimea potenţialului lor economic, susţine AIE.
Scade consumul de petrol şi creşte cel de gaze
Sporirea măsurilor de economisire a energiei ar putea reduce cererea de petrol pe plan mondial cu aproape 13 milioane de barili pe zi către 2035.
Consumul de gaze naturale ar urma să crească în următorii ani, estimează AIE, mai ales în China, India şi Orientul Mijlociu.
Irakul îşi va majora producţia la 6 milioane de barili pe zi până în 2020, iar până în 2035 producţia va depăşi 8 milioane de barili, depăşind Rusia şi devenind al doilea mare exportator al lumii, se arată în raportul AIE.
Irakul dispune de rezerve petrolifere dovedite de 143,1 miliarde barili şi rezerve de gaze naturale de 3.200 miliarde metri cubi.
Marea majoritate a veniturilor ţării sunt asigurate de exporturile de petrol.